En kamp – som dock inte är över för Sagström

"En kamp" beskrev bäst dagens spel på golfbanan. Det fanns dock något positivt: den är långtifrån förlorad. Madelene Sagström finns med i toppstriden när OS-golfen ska avgöras.

Madelene Sagström inför sin putt på tionde hålet.

Madelene Sagström inför sin putt på tionde hålet.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Golf2021-08-05 02:25

Mycket var sig likt från första rundan. Den tryckande värmen densamma, över 37 grader på golfbanan utanför Tokyo.

Spelmässigt kände också Madelene Sagström igen sig. En utmärkt start med omedelbar birdie, nio inledande hål där hon höll sig borta från bogeys men desto mer utmaningar under avslutningen.

– Det var en kamp där ute och jag är jättenöjd att jag lyckades komma in under par, säger hon till TT och fortsätter:

– Banan var lite lättare uppsatt i dag så jag kände att det behövdes lite birdies. Men när man inte ligger på fairway blir det lite svårare.

Delad femteplats

Till slut blev det 68 slag och förstaplatsen har nu bytts ut till en femteplats. Hon är fem slag efter ledande världsettan Nelly Korda, USA, som imponerande med 62 slag – trots en dubbelbogey på sista hålet. Upp till en trio spelare på delad andraplats är det dock bara ett slag för Sagström.

Och när hon ska sammanfatta rundan går det att se på två sätt: Å ena sidan inte riktigt vad hon hoppats på, framför allt inte med drivern där utslagen spreds. Å andra sidan ett styrkebesked att hon trots problemen finns fortsatt med i toppstriden.

– Det är lätt att bli frustrerad i en sådan situation när man inte riktigt slår bollen som man vill. Jag har verkligen jobbat med det under det senaste året – att hålla mig närvarande. Bara för att jag slår ett dåligt slag ska det inte betyda att rundan blir dålig utan handlar om hur jag håller mitt "C-spel" uppe och ändå kan få ett bra resultat. Det här är inte mitt "A-spel" eller "B-spel".

Stark puttning

Det fanns bitar som ändå borde få A+ i betyget, som puttningen.

– De här greenerna passar mig verkligen utmärkt och på 18:e sade jag till till min caddie: "Är det innanför fyra meter så tror jag att jag kan sätta allt, vi måste bara hålla oss innanför fyra meter så är det lugnt".

Ny storm på väg

Puttningen kan hon nu i högsta grad fortsätta att påverka, det är värre med yttre faktorer. I den stekande solen, i drygt 37 grader, är det svårt att tro att regn är på väg men åter igen under OS finns det nu risk för en tropisk storm med kraftigt regnoväder de närmaste dagarna.

Men enligt den senaste prognosen ser det i alla fall ut att gå att genomföra alla fyra rundorna. På onsdagen varnade arrangören för att man kanske skulle tvingas korta tävlingen eftersom man väntade sig runt 70 millimeter regn och kraftiga vindar.

– Stormen går saktare och lite mer till havs. Det betyder ändå att det under lördagen blir en del regn och skurar, men det ser inte särskilt mycket ut i mängd och inte jätteblåsigt heller, säger Tomas Mårtensson, meteorolog för Sveriges olympiska kommitté, till TT.

– Nu ser det ut att komma kanske 20 millimeter regn och det är hanterbart att tävla i. Kanske kan det bli blåsigare på söndag, men då har vi i alla fall inte några svenskar som tävlar utomhus.

På tolfte hålet hamnade Sagström i en av banans bunkrar.
På tolfte hålet hamnade Sagström i en av banans bunkrar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!