Europa i stor ledning efter sanslös avslutning

När det krävdes som mest klev Europas stjärnor fram. Efter en sensationell avslutning på fredagen är Ryder Cup-bucklan på väg att ryckas ifrån USA. Europa leder med klara 6,5–1‚5. –Att sänka en sådan putt på sista hålet var enormt viktigt för laget, säger en av fredagens hjältar, norrmannen Viktor Hovland.

Viktor Hovland räddade en halv europeisk poäng.

Viktor Hovland räddade en halv europeisk poäng.

Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Golf2023-09-29 18:43

USA har fortfarande inte vunnit en enda match i årets Ryder Cup. Det är både förvånande sett till historiken – amerikanerna vann med överlägsna 19–9 senast det begav sig – och sett till hur det såg ut sent på fredagseftermiddagen.

Det såg nämligen länge ut som att USA skulle äta upp en stor del av den 4–0-ledning som Europa skaffat sig under förmiddagens foursomematcher.

Men då klev tre av Europas stjärnor fram – norrmannen Viktor Hovland, spanjoren Jon Rahm och engelsmannen Justin Rose – och räddade var sin delning på det allra sista hålet.

Vet inte hur

Hovland gjorde det genom att sänka en lång putt på 18:e, vilket fick den enorma publiken på plats att explodera.

– Det var på tiden att bollen gick i. Jag tycker att vi spelade riktigt bra golf i dag, och det gjorde amerikanerna också. De pressade oss hela vägen, så att sätta en sådan putt på sista hålet, det var enormt viktigt för hela laget, säger Hovland, som inledde dagen med att vinna sin foursomematch med Sveriges Ludvig Åberg.

Inte långt därefter var det Rahm som fick de europeiska fansen att tappa fattningen i positiv bemärkelse. Putten innebar spanjorens andra eagle på de tre sista hålen, och ännu en viktig europeisk halvpoäng.

Hur han lyckades med den avslutningen vet han knappt själv.

– Jag vet inte, jag vet inte. Man vill uträtta något specifikt, men att det sedan sker är något unikt, säger Rahm.

"Gör som Seve"

Han poängterar också att han aldrig hade haft chansen att rädda en halv poäng om det inte vore för hans spelpartner Nicolai Højgaard. Dansken gjorde sju birdies under rundan och såg till att Europa vann tre av hålen.

Inför Rahms putt på det 18:e hålet gav Højgaard också det avgörande (?) tipset: Kanalisera din inre Seve Ballesteros.

– Han sade "Vad skulle Seve ha gjort? Gör det för Seve". Jag vet inte om han hade slagit den precis så, men jag är i alla fall glad att den gick in, säger Rahm om att inspireras av den legendariske spanjoren.

Ludvig Åberg och de andra i lag Europa – svensken vilades under bästbollarna – samlades sedan vid den sista greenen för att heja fram Justin Rose och Rob MacIntyre i fredagens sista match, mot USA:s Max Homa och Wyndham Clark.

Men det mesta går Europas väg på Marco Simone Golf & Country Club så här långt.

Stor ledning

Rose puttade i sin andra raka birdie och ordnade ännu en delning genom att vinna det sista hålet.

Rory McIlroy och Matt Fitzpatrick viftade samtidigt bekvämt bort Xander Schauffele och Collin Morikawa och vann sin match stort. Det var engelsmannen Fitzpatricks första Ryder Cup-poäng i karriären trots två tidigare framträdanden.

Efter fredagens fem europeiska segrar och tre oavgjorda matcher är det klar fördel Europa i jakten på att återta Ryder Cup-bucklan.

Ställningen inför lördagen, som spelas i samma regi, är 6,5–1,5 till Europas fördel. För att säkra titeln behöver européerna ytterligare åtta poäng.

Jon Rahm fixade en delning åt Europa.
Jon Rahm fixade en delning åt Europa.
Fakta: Fredagens bästbollmatcher

Viktor Hovland/Tyrrell Hatton–Jordan Spieth/Justin Thomas – matchen delad

Jon Rahm/Nicolai Højgaard–Scottie Scheffler/Brooks Koepka – matchen delad

Justin Rose/Robert MacIntyre–Max Homa/Wyndham Clark – matchen delad

Rory McIlroy/Matt Fitzpatrick–Xander Schauffele/Collin Morikawa – Europa vann 5/3

Ställningen: Europa–USA 6,5–1,5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om