Finländska historisk i Solheim: "Har gått fort"

Europas Solheim Cup-mix har flera nya spännande inslag i år. Som den banbrytande finländskan Matilda Castren. –Allt har gått väldigt fort i år, säger debutanten.

Matilda Castren. Arkivbild.

Matilda Castren. Arkivbild.

Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Golf2021-09-02 18:53

Finland har inte gjort sig känt som en stor golfnation, men den här veckan blir Matilda Castren landets första spelare som representerar Europa i Solheim Cup.

Vägen till den prestigefyllda matchen på Inverness Club i Toledo, Ohio, var inte direkt enkel för finländskan.

"Min största seger"

USA-baserade Castren visade fin form i början av sommaren och tog bland annat sin första seger på LPGA-touren, men eftersom hon inte var medlem på Europatouren var hon ändå inte uttagbar för Solheim Cup. Den enda tänkbara lösningen för att få ett medlemskap var att vinna en tävling på touren – och det var precis vad Matilda Castren lyckades med. På första försöket, inför hemmapubliken i Åbo i juli.

– Det var kanske inte min största seger, men det var en av mina största bedrifter, säger 26-åringen.

– Alla i publiken hejade på mig och det var speciellt att göra det på hemmaplan och veta vad det betydde för mig.

Plötsligt var Castren aktuell för Solheim Cup och när Catriona Matthew häromveckan presenterade sina kaptensval var finländskan bland de lyckliga sex.

Kan paras ihop med Nordqvist

Under inspelsvarven på såväl onsdagen som torsdagen har Matilda Castren gått i samma boll som Anna Nordqvist, och det kan mycket väl bli så att finländskan paras ihop med den blågula British Open-vinnaren när det är dags att uppfylla drömmen och göra Solheim Cup-debut på lördag.

– Efter min seger har allting gått så fort och det här är mer än jag hade kunnat drömma om i början av året, säger Castren.

Europa har ytterligare tre debutanter i laget: tyska Sophia Popov, danska Nanna Koerstz Madsen och Leona Maguire, som blir den första irländska spelaren någonsin i Solheim Cup.

Fakta: Europas Solheim Cup-lag

Hela åtta nationaliteter är representerade bland Europas Solheim Cup-spelare i år. Räknar man dessutom in kaptenerna blir det tio nationaliteter i det blågula europeiska laget.

England: Mel Reid, Georgia Hall, Charley Hull, Laura Davies (vicekapten).

Sverige: Anna Nordqvist, Madelene Sagström.

Danmark: Nanna Koerstz Madsen, Emily Kristine Pedersen.

Skottland: Catriona Matthew (kapten), Kathryn Imrie (vicekapten).

Finland: Matilda Castren.

Frankrike: Céline Boutier.

Irland: Leona Maguire.

Spanien: Carlota Ciganda.

Tyskland: Sophia Popov.

Norge: Suzann Pettersen (vicekapten).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om