Förklarar Saudi-flytten: "Pengarna en faktor"

Världstvåan Cameron Smith har bytt till nya, saudistödda LIV-touren. Nu avslöjar 29-åringen orsaken bakom. –Pengarna var definitivt en faktor, säger Smith.

Cameron Smith är klar för LIV-touren. Pengarna var för bra för att tacka nej till, avslöjar han. Arkivbild

Cameron Smith är klar för LIV-touren. Pengarna var för bra för att tacka nej till, avslöjar han. Arkivbild

Foto: John Bazemore/AP/TT

Golf2022-08-31 13:51

Golfens inbördeskrig rasar vidare där den nya, Saudiarabien-finansierade LIV-touren plockar spelare från USA-baserade PGA-touren genom att locka med färre speldagar och enorma summor pengar.

Till veckans LIV-tävling i Boston presenterades sex nya namn och det som stack ut mest var nuvarande världstvåan Cameron Smith.

Australiern, som är regerande Players och The Open-mästare, ska enligt The Telegraph ha fått en check på en miljard kronor för att göra stjärnor som Dustin Johnson, Phil Mickelson och Henrik Stenson sällskap på den saudibackade touren.

"Ett affärsbeslut"

Nu berättar Smith själv om varför han valde att flytta.

– Pengarna var definitivt en faktor bakom beslutet. Jag kommer inte ignorera det och säga att det inte var en orsak. Det var självfallet ett affärsbeslut och ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till, säger han till Golf Digest.

Helt pengabaserat ska dock bytet inte ha varit, menar Smith.

– Den största orsaken till att jag byter är att LIV-tourens schema är väldigt tilltalande. Jag kommer kunna tillbringa mer tid hemma i Australien och kanske spela en tävling där. Jag har inte kunnat göra det tidigare.

Får sällskap av fem spelare

Alldeles oavsett representerar bytet en förändring i attityd när det kommer till intjänade pengar från 29-åringen. När Smith förra året fick frågan vad han skulle göra med prispengarna från PGA-tourens slutspel, som uppgick till drygt 150 miljoner kronor, svarade han kort:

– Jag vet inte, jag har det ganska bra för att vara ärlig. Jag är nöjd. Jag är nöjd med det jag har. Jag vet inte vad jag ska göra med pengarna. Kanske köpa lite mer fiskeutrusning.

Joaquin Niemann, Harold Varner III, Cameron Tringale, Marc Leishman och Anirban Lahiri följer med Cameron Smith till LIV-touren. Nästa tävling i Boston börjar på torsdag. Den senaste i New Jersey vanns av Henrik Stenson i hans debut.

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är Brooks Koepka, Cameron Smith, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Martin Kaymer, Sergio Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen, Bryson DeChambeau och Henrik Stenson.

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannalag.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

Förutom prispengar har de största stjärnorna lockats med stora sign-on-bonusar. Dustin Johnson uppger exempelvis ha fått över 1 miljard kronor för att ta steget över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om