Förstår "saudistjärnorna": Extrapension

Svenske golfstjärnan Peter Hanson har full förståelse för att kolleger tackar ja till astronomiska summor med pengar för spel på den saudiska golftouren. Han ser det som en "extrapension" och att ansvaret varifrån pengarna kommer inte ligger på spelarna. –Jag kan aldrig garantera att pengarna kommer från rätt ställe vad gäller PGA-touren eller DP World Tour heller.

Svenske golfstjärnan Peter Hanson vid en presskonferens inför Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb.

Svenske golfstjärnan Peter Hanson vid en presskonferens inför Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb.

Foto: Andreas Hillergren / TT

Golf2022-06-08 14:34

Samtidigt som golftävlingen Scandinavian Mixed – där damer och herrar ställs mot varandra– ska avgöras på Halmstad golfklubb spelas premiärupplagan av den nya LIV-touren utanför London. Det är Saudiarabiens statliga investeringsfond som sponsrar den nya touren och exempelvis världsstjärnan Dustin Johnson, 37 uppges få runt 1,2 miljarder kronor för att bara delta.

– Det är väldigt turbulent, säger den svenske golfstjärnan Peter Hanson om hur golfvärlden skakas om.

"Full förståelse"

Tävlingen i Halmstad blir Hansons sista i karriären på Europatouren. Skåningen har bland annat sex segrar på Europatouren på meritlistan, har spelat på USA-touren och har även varit med och tagit hem den prestigefyllda turneringen Ryder Cup för Europas räkning två gånger.

Han har "full förståelse" för att exempelvis tidigare Ryder Cup-lagkamrater som Sergio García, 42, och Lee Westwood, 49, väljer att spela på den saudiska golftouren, vars åtta tävlingar har en sammanlagd prispott på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor).

– De pengarna som det viftas med är ju fantastiskt om man är på väg ut. Någon ger dig en stor påse och ser det som en liten extrapension. Det har jag förståelse för, säger Hanson.

Bryr man sig inte varifrån pengarna kommer?

– Prata pengar är svårt. Jag har ju levt fantastiskt gott på min golfkarriär och allt som det har gett mig. Om man ska vara kritisk är det ju Tiger (Woods) som har bidragit med alla de pengarna. Om han drog upp den här stora potten blev smulorna större för oss andra, säger Hanson.

Ansvaret ligger på tourerna

Han får frågan om spelarna har ryggen fri med tanke på att Saudiarabien kränker mänskliga rättigheter i landet.

– Det har man ju aldrig i och för sig. Vi är ju en del av en organisation. Europatouren har valt att spela i Saudiarabien (2019–2021), säger Hanson.

Herrarnas Europatour har under flera årtionden haft täta band med oljeländerna i Mellanöstern. Dubai i Förenade arabemiraten har haft en stående tävling på spelschemat sedan tidigt 1990-tal och sedan 2009 heter penningligan Race to Dubai med en avslutande tourfinal i emiratet. Inför årets säsong bytte touren även namn till DP World Tour, som är ett logistikföretag baserat i Dubai.

Även Förenade arabemiraten får kritik för stora brister i landet vad gäller exempelvis mänskliga rättigheter och är liksom Saudiarabien inblandat i det blodiga kriget mot Jemen.

Hanson framhåller dock att det inte går att lägga ansvaret på en enskild spelare att garantera varifrån pengarna kommer.

– Det måste vara på vår världstour. Att touren som organiserar har ett större ansvar att det går rätt till ekonomiskt, säger 44-åringen.

Samtidigt har stjärnorna som valt att spela på LIV-touren gjort ett aktivt val.

– Absolut. Men jag kan aldrig garantera att pengarna kommer från rätt ställe vad gäller PGA-touren eller DP World Tour heller. Det är det jag menar. Det är alltid svårt. När vi får prispengar, ska jag som idrottsman kvalitetssäkra att det går rätt till?

Hoppas på en världstour

Saudiarabien har genom åren även arrangerat tävlingar i andra idrotter, men beskylls då för så kallad "sportswashing". Att man försöker att tvätta rent sitt dåliga rykte när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

– Idrott arrangerat av "Saudi" är ju inget nytt. Jag sitter och tittar på formel 1 när det kommer därifrån. Det är klart att när de skjuter en bomb en bit bort, som de gjorde i år (en mil från banan i Jidda), då blir man lite konfunderad över hur det fungerar.

Rent sportsligt hoppas Hanson att LIV-tourens inträde leder till stora förändringar.

– Jag hoppas att det här leder till att vi får en världstour. Att pressen som kommer utifrån med LIV gör att PGA-touren och DP World Tour (Europatouren) gemensamt kan skapa en världstour. För jag tror att det är framtiden till bra världsgolf, som är bra för spelare, sponsorer och publik, säger Hanson.

Fakta: Europatouren och Mellanöstern

Saudiarabien har satsat hårt på golfen de senaste åren. I februari arrangerades herrtävlingen Saudi International med storstjärnor som Dustin Johnson, Bryson DeChambeau och Henrik Stenson i startfälten.

Tävlingen ingick i år i Asientouren, men de tre föregående åren var tävlingen en del av Europatourens schema.

Nu har Saudiarabien och dess statliga investeringsfond (PIF) även lanserat LIV-touren, som ska konkurrera med amerikanska PGA-touren och Europatouren.

Landet har sedan säsongen 2020 sponsrat tävlingar på damernas Europatour och i år är det statliga oljebolaget Saudi Aramco titelsponsor för totalt sex tävlingar.

Framför allt herrarnas Europatour har en lång historik med tävlingar i Mellanöstern. Första gången som touren hade en tävling i Dubai, Förenade arabemiraten, var 1989. Emiratet har sedan dess haft minst en tävling varje år med undantag för 1991.

Säsongen 2009 bytte tourens penningliga namn från Order of merit till Race to Dubai och tourfinalen har sedan dess hållits i emiratet.

Inför den nuvarande säsongen bytte Europatouren namn till DP World Tour, ett logistikföretag baserat i Dubai och prissumman på touren dubblades till sammanlagt över 200 miljoner dollar (cirka 1,9 miljarder kronor).

Denna säsong har touren fyra tävlingar i Förenade arabemiraten i januari och februari, en tävling i Qatar i mars samt tourfinalen i Dubai i december. Europatouren har sedan mitten av 2000-talet även årliga tävlingar i Kina.


Bakgrund: Saudiarabien och Förenade arabemiraten

Saudiarabien beskrivs av Utrikespolitiska institutet som "sannolikt världens mest konservativa land" och att "rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden". Enligt människorättsorganisationen Amnesty har landet en "fruktansvärd inställning till mänskliga rättigheter".

Det råder ingen politisk frihet i landet och alla partier är förbjudna. All makt utgår från kungafamiljen. Landet har dödsstraff. I mars i år uppgav Saudiarabien att 81 personer avrättats på en och samma dag.

Underrättelsetjänster i väst har pekat ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som högst ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Den USA-baserade Khashoggi, som med sin journalistik riktade kritik mot det stränga styret i hemlandet, mördades efter att ha besökt det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018.

Förenade arabemiraten är en federation av sju schejkdömen eller emirat. Abu Dhabi och Dubai är de mest kända emiraten. Enligt det svenska Utrikesdepartementets senaste rapport (2019) om landet finns det stora brister i landet vad gäller demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Den familjerättsliga lagstiftningen baseras på sharia. Det förekommer exempelvis spöstraff för otrohet.

En stor del av arbetskraften i landet utgörs av gästarbetare, som saknar medborgarskap i landet. De har till skillnad från medborgare exempelvis inte tillgång till fri hälsovård eller andra sociala förmåner och lever ofta under svåra förhållanden.

Sedan EU, USA och Storbritannien infört hårda sanktioner mot många ryska beslutsfattare och oligarker efter det att ryska styrkor inledde invasionskriget i Ukraina den 24 februari har många förmögna ryssar köpt fastigheter och flyttat tillgångar till Förenade arabemiraten. Det fanns redan före Ukrainakriget omkring 40 000 ryssar baserade i Förenade arabemiraten och oligarker lägger ofta till i Dubai med sina lyxjakter.

Både Saudiarabien och Förenade arabemiraten är inblandade i kriget i Jemen, som inleddes 2015. Omkring 3,3 miljoner människor har sedan dess tvingats på flykt och hungersnöden är stor. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof. Förenade arabemiraten är en del av den saudiskledda koalitionen som bekämpar Iran-stödda Huthirebeller i det krigsdrabbade landet.

The Economist Intelligence Unit (EIU) klassificerar båda länderna som auktoritära. Saudiarabien och Förenade arabemiraten rankas på plats 152 respektive 134 av totalt 167 länder. Demokratiindexet bygger på mätningar inom kategorier såsom valsystem, mångfald, medborgerliga friheter och politiskt deltagande.

Källor: Utrikespolitiska institutet, Amnesty International, Nationalencyklopedin, UD, FN, Financial Times

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!