Fortsatt medaljjakt för Sagström

OS-guldet är redan halvvägs österut, till USA. Kampen om övriga två medaljer däremot... –... det är superhäftigt. Kommer du femma eller tolva spelar ingen roll nu, säger Madelene Sagström som har fortsatt chans på en OS-medalj i golf.

Madelene Sagström på 16:e hålet av OS-golfen.

Madelene Sagström på 16:e hålet av OS-golfen.

Foto: Darron Cummings/AP/TT

Golf2021-08-06 03:07

Först av allt, det är inte avgjort ännu, mirakel kan ske, likaså genomklappningar bland dem i absoluta toppskiktet. Men när Madelene Sagström ställer sig på första tee tidigt imorgon bitti japansk tid (00.54 natten till lördag svensk tid) är det med försämrat utgångsläge efter tredje rundan.

Om guldet lär hon inte kunna utmana. Amerikanska världsettan Nelly Korda följde upp gårdagens fenomenala 62-runda med mera blygsamma 69 slag men har tre slags marginal till tvåan, Aditi Ashok, Indien, och sju slag till Sagström.

Inom räckhåll

Men silvret och kanske framförallt bronset är fortfarande inom svenskt räckhåll. Upp till indiskan saknas fyra slag, till bronset och en kvartett spelare är det bara två slag.

– Jag tyckte faktiskt att jag slog bollen bättre i dag än tidigare i veckan men puttern var rätt kall. Greenerna var lite långsammare i dag än tidigare, säger Sagström.

Det var dessutom inte marginaler som var på Madelene Sagströms sida. På två hål, bland annat det 14:e, kunde hon se hur bollen snurrade runt hålet för två missade birdies.

Det handlade om någon centimeter i båda fallen, hade de båda suttit skulle hon gått ut fjärde rundan på en särspelsplats för OS-brons. Nu får hon i stället försöka jaga ikapp men det läget är inte helt fel heller.

– I vanliga fall spelar man för att komma topp-10, nu är det topp-3 som är det enda som räknas. Det är ganska häftigt och jag tror att många kommer att gå ut och bara köra, säger hon.

Till skillnad från vardagen på LPGA-touren kan nu bara en person komma tvåa eller trea. Det gör att lördagen mycket väl kan bli en avslutning liknande herrgolfens där ett gäng spelare, bland annat Collin Morikawa och Rory McIlroy gjorde upp om bronset i takt med att man fortsätter tills att det bara finns en spelare kvar.

Fanns i publiken

I publiken då fanns Sagström och hon skulle naturligtvis inte ha något emotatt vara med om detsamma själv.

– Man kan likna det vid att spela särspel för att komma in i British Open. Visst är det klart att det skulle vara skönt att säkra en medalj innan men skulle jag hamna i en sådan situation skulle jag var rätt nöjd.

TT: Rent taktiskt, hur du tänker du?

– Jag har gått in med samma spelplan hela veckan. Det gäller att inte att vara dumdristig. Visst, det gäller att komma topp-3 men det är lätt att spela sig ur om du blir för aggressiv.

– Ligger jag några slag efter i slutet så kanske jag tar lite större risker för att ge mig en chans.

På grund av värmen valde Madelene Sagström att byta ut golfkepsen mot en solhatt.
På grund av värmen valde Madelene Sagström att byta ut golfkepsen mot en solhatt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!