Golfen på väg att öppnas upp: "Finns ett uppdämt behov"

I tisdags eftermiddag kom beskedet att svensk golf återupptar proffsgolfen från och med 1 juli. På Tobo GK finns ännu inga riktlinjer för när tävlingarna kommer igång. "Det har varit helt uppåt väggarna", säger pron Magnus Hultgren.

Blir det något seriespel för Tobo GK 2020? I så fall blir det på hemmabanan i juli.

Blir det något seriespel för Tobo GK 2020? I så fall blir det på hemmabanan i juli.

Foto: Arkiv.

Golf2020-06-03 18:15

Det strålande sommarvädret är här. För golfspelare är det rena drömmen. På Tobo GK och i Sverige överlag, märker man också av ett ökat intresse för sporten. Allt frid och fröjd? Näppeligen. 

Precis som i övriga idrotter har golfen varit nedstängd när det kommer till tävlingar i dessa coronatider. 

– Jag har svårt att förstå det och svårt att köpa argumenten. Vi har alla verktyg som krävs för att kunna arrangera tävlingar. Man kan betala anmälningsavgiften med swish, ha digitala scorekort och att hålla avstånd är inga problem. Jag tycker att det är helt uppåt väggarna. Om man så är 20 spelare på en puttningsgreen, så är det inte direkt någon trängsel, menar Magnus Hultgren. 

Han har en tro och en förhoppning att det kan lättas på restriktionerna på klubbtävlingar. Att de kan komma igång. 

Men den traditionsrika Sandströms Cup, som skulle ha spelas på nationaldagen om ett par dagar är inställd – eller framflyttad. 

– Den kommer inte att avgöras som planerat. Om den kan och ska flyttas vet jag inte i nuläget. 

Osäkert är det också kring kommande seriespel. Ett seriespel som för Tobos representationslag betyder att klubben ska stå som värd i mitten av juli. Hur det blir med det, står skrivet i stjärnorna. 

– Vi hoppas verkligen att det blir av. Förstår jag det rätt så får vi besked snart om det blir seriespel. Det vore kul, eftersom vi nu spelar i division ett och det är många grymt bra spelare i de olika lagen. 

undefined
Stort intresse. Många av medlemmarna har spelat på Tobobanan under våren.

Magnus Hultgren märker av ett stort uppdämt tävlingsbehov bland medlemmarna på Tobo GK. 

– Många har hamnat i ett mellanläge. De saknar tävlingsspel och tycker inte att det är roligt. Kanske att de kan steppa upp när tävlingarna förhoppningsvis närmar sig. 

Hur har våren varit annars?

– Vi har tyvärr tappat i sponsorintäkter, vilket är tråkigt. Däremot märker vi av ett ökat intresse för spel bland våra medlemmar. Många spelar fler rundor och våra grönt-kort-kurser är fulla. Så visst finns det en tydlig uppsida. 

Hultgren berättar vidare att de har tappat i gruppbokningar och antal greenfeegäster mot en "normal" vår. 

– Samtidigt brukar vi inte så många greenfeegäster fram till den här perioden. Det är nu vi går in i den viktiga delen av säsongen, från skolavslutningen och framåt. Lättas det på reserestriktionerna kan det bli bra när vi summerar säsongen. 

Trots att det hittills varit stiltje när det handlar om tävlingsspel, har det varit rena motsatsen när vi kommer till andra saker som rör Tobo GK. 

– Det har hänt jättemycket. Det har jobbats på bred front när det gäller banförbättringar. Det kommer bli superbra. 

En annan – betydande – förändring är också att Tobo GK infört ett så kallat hektometersystem. 

Vilket innebär...?

– Att vi har blivit mer könsneutrala. Tidigare har man slagit ut från herr-tee och dam-tee. Inte längre. Nu kan man välja att slå ut från tee som antingen innebär en slinga på 4 600 meter, 5 000 meter eller 5 600 meter. Det är en klar fördel, utifrån vilken slaglängd individen har – och som passar den bana som spelas. 

Vad har ni mött för reaktioner på den förändringen?

– Enbart positiva. Både från medlemmar och gäster utifrån. Fokus ligger på att göra banan roligare för dem som slår lite kortare, säger Magnus Hultgren. 

Nu återstår det att se när tävlingarna på allvar kommer igång på Tobo GK. Ett stort steg mot en öppning är att det Svenska Golfförbundet och PGA of Sweden i tisdags beslutade att återuppta proffsgolfen i Sverige från och med 1 juli.

Golfsporten är på väg att öppnas upp.
Golfsporten är på väg att öppnas upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!