Golfens superliga – ett luftslott som sprängdes?

Inom fotbollen raserades planerna på en superliga snabbt. Går golfens superliga samma öde till mötes?
–Att PGA-touren markerade så starkt tror jag var spiken i kistan, säger Ola Lindgren, heachcoach på Svenska golfförbundet.

Dustin Johnson uppges vara lockad av spel i den superliga som det ryktas om. Arkivbild.

Dustin Johnson uppges vara lockad av spel i den superliga som det ryktas om. Arkivbild.

Foto: Phelan M. Ebenhack/AP/TT

Golf2021-05-09 05:45

Det är fortfarande bara en inofficiell sanning att det planeras för att golfen ska få en egen superliga. Ryktena, som florerade redan i fjol, tog fart igen i veckan och har blivit den stora snackisen i golfvärlden.

I den nya tänkta ligan – med namnet "Premier Golf League" eller "Super Golf League" – ska spelarna tävla i formel 1-liknande lag med upp till 18 tävlingar per år. Pengarna uppges vara enorma och komma från Saudiarabien och det är några av de största stjärnorna man försöker locka. Världsettan Dustin Johnson – vars påstådda intresse för ligan har dementerats av hans agent – och Bryson DeChambeau är några av namnen som har nämnts.

Men frågan är om golfligan är luftslottet som sprängdes redan innan det hann presenteras.

– Nu har ju PGA-touren gått ut och markerat och hotat med livstidsavstängning och det var nog nödvändigt att man gjorde det, säger Ola Lindgren.

"Starkt emot det"

Den svenske landslagscoachen är minst sagt skeptisk till projektet – och han är inte ensam. Flera stjärnspelare har redan tagit avstånd och tydligast av alla har Rory McIlroy varit.

– Jag är väldigt starkt emot det, och jag ser inte hur någon skulle kunna vara för det, säger nordirländaren.

– Man kan titta på vad som hände med den europeiska superligan i fotboll i förra veckan. Människor kan se vad det handlar om, alltså ett sätt att roffa åt sig pengar. Om man spelar golf för att tjäna så mycket pengar som möjligt, fine. Gör det om det är det som gör dig glad.

Samtidigt har en spelare som Phil Mickelson, nu 50 år, sagt att han tycker ligan låter "intressant".

– Det är intressant att det är många av de yngre spelarna och stjärnorna – som McIlroy och Justin Thomas – som motsäger sig det här. Medan flera av de lite äldre spelarna säger att de lyssnar och är intresserade, säger Mats Hallberg, tidigare Europatourproffs och nu expert på C More.

Ola Lindgren igen:

– Man kan säkert hitta lite spelare som vill casha in i slutet av sina karriärer. Men då har vi ju en annan grej, då blir det mer av en uppvisningsliga – en "legends"-variant.

– - Men jag har svårt att tro att unga spelare, som är med och slåss för att vinna majors, riskerar att gå med på en sån här sak och jag ser egentligen ingen anledning heller. De är inte underbetalda.

"Vattendelare"

När fotbollens superliga hann presenteras och kollapsa inom 48 timmar hade protesterna från klubbarnas fans en avgörande roll. Inom golfen finns inte en samlad supporterkraft på samma sätt och kanske finns också olika syn på en eventuell superliga.

– Jag tror att det skulle kunna bli en liten vattendelare, säger Mats Hallberg.

– En del skulle kanske tycka att det var kul med ett teamformat och att det händer någonting nytt, i stället för att tugga runt på gamla 72-hålstävlingar. Andra skulle nog tycka att spelarna är ganska giriga och tänka att hur mycket ska vara nog för de här spelarna som redan tjänar bra.

Den amerikanska PGA-touren har i år samtidigt presenterat ett omdiskuterat bonussystem, där 40 miljoner dollar (cirka 340 miljoner kronor) ska fördelas till de tio högprofilerade spelare som får högst "impact score". Flera faktorer vägs in, bland annat hur populära spelarna är i Google-sökningar och hur de jobbar i sociala medier.

– - Det är ju naturligtvis ett litet sätt att parera det här med ligan. Vissa spelare kanske kan känna att det är de som drar in pengarna till alla andra. PGA-touren kan väl tacka Tiger Woods för hälften av sina prispengar, det han har gjort för golfen de senaste 20–25 åren är enormt, säger Ola Lindgren.

Han hoppas att golfen kan fortsätta växa globalt utan att det sker via en superliga byggd av saudiska pengar.

– Jag gillar ju den tradition vi har, att vi fyra gånger om året samlas kring majors och att det finns några andra tävlingar med nästan samma dignitet – som Players, Ryder Cup och kanske OS i framtiden, säger Lindgren.

– Det skulle vara ett kortsiktigt tänk om spelare valde att hoppa på den här ligan.

Fakta: Pengar inom herrgolfen

+ Under säsongen 2020–2021 är de samlade prispengarna på den amerikanska PGA-touren mer än 3 miljarder kronor.

+ Totalsegern i tourens Fedex Cup, som avgörs i den sista tävlingen på East Lake utanför Atlanta, är bara den värd 15 miljoner dollar (cirka 126 miljoner kronor).

+ 36-årige världsettan Dustin Johnson har under sin karriär ensam spelat in drygt 71 miljoner dollar (cirka 600 miljoner kronor) på PGA-touren.

+ Flera spelare uppges har erbjudits runt 30 miljoner dollar (cirka 250 miljoner kronor) för att ansluta till den nya superligan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!