Hedwall om återstarten: "En annorlunda värld"

Golfproffset Caroline Hedwall har haft ett ofrivilligt uppehåll sedan i februari. Nordic Golf Tour blir första anhalt när säsongen återstartar. –Det är en väldigt annorlunda värld man kommer tillbaka till, säger hon.

Caroline Hedwall.

Caroline Hedwall.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Golf2020-07-22 18:45

Scottish och British Open är bara veckor bort och för att få en tävling i benen innan det bär av mot Storbritannien väljer 128-rankade Hedwall att testa formen på Golf Uppsala Open.

Tävlingen avgörs på Söderby golfbana mellan 23 och 25 juli. Utöver Caroline Hedwall deltar också proffsspelare som Camilla Lennarth och Lina Boqvist.

– Det är lite konstigt, det var länge sedan jag hade ett så långt tävlingsuppehåll. Nu har jag tränat i x antal månader så det ska bli jättekul att tävla lite igen, säger Caroline Hedwall.

Nobbar stortävling

Stjärnan som var med i Europas vinnande lag i Solheim Cup förra året, skulle egentligen ha rest till Ohio för att spela i omstarten av damernas USA-tour, men valde att stå över på grund av det osäkra läget under rådande pandemi.

– Det var för att jag skulle åka över och sitta i karantän i 14 dagar. Jag kände; åka över dit och sitta där i tio dagar och så kommer de och säger att tyvärr, det blir inget. Då får man åka därifrån med bara utgifter. Då känns det tryggare att vara kvar, spela här och få i gång tävlingsformen. Det kändes som ett bättre upplägg för mig.

En stor skillnad mot de svenska kollegorna, som också spelar på den nordamerikanska proffstouren, är att de har sin bas i landet medan Caroline Hedwall utgår från Stockholm.

– När man inte har familj och bas där borta så känns det mycket längre bort i de här tiderna. Förr kunde man alltid komma hem på något sätt, men nu är det till och med problem att ta sig till Storbritannien. Det kändes tryggare att få vara kvar lite längre i Sverige, säger hon.

"Det kommer att bli annorlunda"

Prissumman på en miljon dollar, att jämföra med Uppsala Opens 250 000 kronor, var inget som fick henne att ändra sig.

– Det är klart att det är skillnad, men den här tävlingen spelar jag framför allt för att få tävlingsträningen, att det är skarpt läge. Jag kan bo hemma och det är inte så mycket kostnader kopplat till det. Jag tycker bara att det ska bli kul att dra i gång och tävla igen, säger hon.

Efter Golf Uppsala Open väntar två stora tävlingar för Hedwall i Scottish Open 13-16 augusti och British Open 20-23 augusti. För att minska risken för smittspridning har en rad hårda restriktioner införts.

– Det kommer att bli annorlunda. Vi kommer att vara isolerade på ett hotell ena veckan och ett annat den andra. Man får inte lämna utan måste beställa mat till hotellet och inte umgås med spelare heller. Är det någon som testar positivt och man suttit och pratat två meter ifrån varandra blir man utdragen ur tävlingen. Det är väldigt hårda restriktioner så det gäller att isolera sig och göra sin grej.

Fakta: Golf Uppsala Open

Tävlingen är en del av Nordic Golf Tour och spelas mellan 23 och 25 juli på Söderby golfbana i Uppsala.

Det blir ett stjärnfyllt startfält med bland andra Caroline Hedwall, Camilla Lennarth och Lina Boqvist.

Likt för annan idrott i Sverige råder publikförbud på tävlingen.


Fakta: Caroline Hedwall

Född: 13 maj 1989 i Täby.

Världsrankning: 128.

Meriter: Fem segrar på Europadamtouren (Fyra stycken 2011 och en 2012). Tre segrar på Australiendamtouren (en 2011 och två 2013). Solheim Cup (2011 och 2013).

Inspelade prispengar: cirka 18 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!