I dag vill Åberg veta om han kan avgöra Ryder Cup

En putt för att avgöra Ryder Cup kan få de mest rutinerade ben att börja darra. Men får han chansen i dag vill Ludvig Åberg veta exakt vad som står på spel innan det avgörande ögonblicket. –Oh ja, absolut. Jag tror att jag har en förmåga att vara i nuet, säger svensken.

Ludvig Åberg under en presskonferens på Marco Simone Golf & Country Club i Rom, där Ryder Cup avgörs den här helgen.

Ludvig Åberg under en presskonferens på Marco Simone Golf & Country Club i Rom, där Ryder Cup avgörs den här helgen.

Foto: Christer Höglund / TT

Golf2023-10-01 06:02

Nog har det varit nervigt hos den 23-årige Ryder Cup-debutanten den här veckan. Och längre tid än så.

Ludvig Åberg erkände efter första dagens spel att han har varit nervös i månader. Inte så konstigt när man på kort tid gått från amatör till proffs till tidernas mest omeriterade Ryder Cup-spelare.

Men hittills har han hanterat nervositeten som den stjärna många spår att han ska bli.

Och det är inte så märkligt, säger dem som känner honom bäst.

– Jag är inte direkt förvånad. Han är väldigt lugn och samlad även utanför golfbanan, och han njuter av sådana här ögonblick, han hanterar det så bra. Men det är en ganska galen resa som han har påbörjat, jag är jättestolt över honom, säger Olivia Peet, Åbergs brittiska flickvän, som är på plats i Rom för att följa tävlingen.

"Blev så jävla sur"

Den mentala styrkan har han visat upp ända sedan han blev proffs i början av sommaren. Åberg har redan nått topplaceringar på både PGA-touren och DP World Tour (före detta Europatouren). Första proffssegern kom i Schweiz i början av september.

En sak som har stuckit ut är hur han inte har låtit ett dåligt spelat hål påverka resten av rundan. Inte sällan har en bogey eller dubbelbogey i stället följts av en birdie.

Annat var det när han var yngre. Då kunde han gå runt och muttra i flera hål.

– Ibland blev han så jävla sur. Då gick han och surade och slängde klubbor och så. Det är inte okej alltså. Då var det bara att packa in grejerna och åka hem, säger pappa Johan Ungesson.

Får hjälp av "brain guy"

Kontrasten mot 23-årige Ludvig Åberg är stor. Få spelare ger ett så samlat intryck på golfbanan, men på insidan fortsätter kampen, medger han.

– Jag har en tendens att bli väldigt frustrerad och besviken på mig själv, så jag försöker jobba med att släppa taget om det och ge mig själv de bästa förutsättningarna för att kunna spela bra golf, säger Ludvig Åberg.

Många elitidrottare jobbar numera systematiskt med mental träning, och det gäller Åberg också.

Amerikanen Brock Barnes har en bakgrund från Texas Tech University, samma skola som Åberg tillhört de senaste åren. Barnes fick själv hjälp av en före detta medlem ur den amerikanska flottans specialstyrka Navy Seals, för att ta sig ur ett tillstånd av kronisk smärta till följd av en svår huvudskada.

Delar av det som Barnes lärde sig för han nu vidare till Åberg. Som att inte måla upp saker som viktigare än vad de behöver vara.

– Han kallar sig själv för ”the brain guy”, säger tidigare golfproffset Peter Hanson, som är en del av staben kring Åberg.

– Jag och andra som är färgade av det här med Ryder Cup, vi lyfter upp det så stort. För det är ju stort. Men han som inte kommer från golfen, han bara ”What’s the big deal?”. Där tror jag att han har en bra ingång mot Ludvig, att han inte behöver göra det så stort innan. Utan att hålla sig till att försöka förbereda sig för situationen och bara ta det för vad det är när man väl står där.

Men att "ta det för vad det är" kan också innebära att vilja veta exakt vad ett slag betyder.

Behöver fyra poäng

I dag kan Ludvig Åberg bli Ryder Cup-mästare, och ett möjligt scenario är att det är just svensken som får chansen att slå in den avgörande putten, i sin match mot amerikanen Brooks Koepka.

Då vill han veta det.

– Det var likadant när jag spelade på collegenivå, jag ville hela tiden veta var jag låg och vad putten betydde och liknande. Jag tror att jag har en förmåga, som jag har tränat på, att vara i nuet. Jag hamnar inte för långt fram eller för långt bak, utan jag håller mig ganska mycket i att jag är där mina fötter står. Sedan tar jag det för vad som kommer.

TT: Så om du står inför en putt som är för europeisk seger, då vill du veta det trots att du är ganska ny på den här nivån?

– Oh ja, absolut. Det är så som jag har jobbat under såpass lång tid. Så jag ser ingen riktig anledning till att byta bara för att det är en annan arena.

Europa leder med 10,5–5,5 inför söndagens tolv avslutande singlar, och behöver fyra poäng för att återta bucklan från regerande mästaren USA.

Ludvig Åbergs match mot Brooks Koepka inleds klockan 12.47.

Viktor Hovland och Ludvig Åberg spelade tillsammans i foursome.
Viktor Hovland och Ludvig Åberg spelade tillsammans i foursome.
Fakta: Söndagens singelmatcher

11.35: Jon Rahm–Scottie Scheffler.

11.47: Viktor Hovland–Collin Morikawa.

11.59: Justin Rose–Patrick Cantlay.

12.11: Rory McIlroy–Sam Burns.

12.23: Matt Fitzpatrick–Max Homa.

12.35: Tyrrell Hatton–Brian Harman.

12.47: Ludvig Åberg–Brooks Koepka.

12.59: Sepp Straka–Justin Thomas.

13.11: Nicolai Højgaard–Xander Schauffele.

13.23: Shane Lowry–Jordan Spieth.

13.35: Tommy Fleetwood–Rickie Fowler.

13.47: Robert MacIntyre–Wyndham Clark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om