"I strid med det Idrottssverige de växt upp i"

Henrik Stenson har fråntagits sin roll som Ryder Cup-kapten för Europa och är klar för den saudistödda LIV-touren. Svenska golfförbundet är oförstående till Stensons val. –Jag är ganska säker på att han själv inser att det här vägvalet ändrar synen på honom, säger generalsekreterare Gunnar Håkansson.

Henrik Stenson. Arkivbild.

Henrik Stenson. Arkivbild.

Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Golf2022-07-21 16:33

Håkansson är inget anhängare av den kritiserade LIV-touren som finansieras av den saudiarabiska statens investeringsfond PIF.

– Jag tycker att det är utformningen av det här som är det problematiska. Det stör hela den ordningen vi har byggt upp under ett sekel i golfen där man jobbar ihop: förbund, olika tourer, olika tävlingar, för att bygga en så stark sport som möjligt, säger Gunnar Håkansson.

– Vårt uppdrag som golfförbund är till att börja med barn, unga och juniorer, att de kan utvecklas, ha drömmen om att bli bäst, att gå från att vara juniorspelare i Sverige till att en gång kanske spela på PGA-touren. Det har varit ett system som fungerar, det går att jämföra med fotboll om du börjar i division 5 och till slut hamnar i Premier League, det är precis samma.

Håkansson fortsätter:

– Nu äventyras det helt och hållet av en helt osund finansierad verksamhet som rör till systemet väldigt mycket. Det är det som är grunden till varför vi inte gillar LIV-touren.

"Dåliga vägval"

Förutom Stenson är ytterligare en svensk stjärnspelare starkt kopplad till saudisk golf: Anna Nordqvist är ambassadör för oljebolaget Saudi Aramcos tävlingar på damernas Europatour.

TT: Stenson på herrsidan och Nordqvist på damsidan, hur ser du på att två av våra stora stjärnor väljer den här typen av tourer?

– De tar sina beslut, vi har inte någon påverkan på det, vi kan bara tycka att det är oerhört tråkiga och dåliga vägval. Det är uppenbart att det står i strid med den kultur som de kommer från, det Idrottssverige de har växt upp i, säger Håkansson.

– Det är ett steg från en idrottsmodell som trots allt har gjorde båda väldigt framgångsrika och där de också har tjänat pengar. Det är ingen brist på pengar inom proffssystemet i golf.

Håkansson fortsätter:

– Att det nu finns oljestödda tävlingar som någonstans är viktigare... det blir inget roligt, det kommer förstöra sporten och det kommer förstöra intresset för sporten också.

"Aktivt politiskt val"

Håkansson berättar att han inte varit i kontakt med Stenson, varken före eller efter hans val.

– Men vi har samarbete med Henrik, både kring paragolf där han har varit en ambassadör under lång tid och även i en juniortävling som han och Fanny Sunesson gör.

TT: Kommer ert förhållande till Henrik ändras nu i och med hans val?

– Vi får se, vi tar inga sådana beslut om vi ska ändra i de här samarbetena just nu, det får vi titta på efter sommaren och värdera helt enkelt.

TT: Kan det här på något sätt skada svensk golf, att den här typen av spelare spelar den här typen av tourer?

– Det skadliga tycker inte jag är vad de väljer att göra. Genom att gå med så bidrar de till att den här touren får luft under vingarna. Det man ska komma ihåg är att Henrik Stenson inte är världsbäst längre, han har på något sätt kanske redan haft sin peak, men nu väljer man att plocka in honom för att han var Ryder Cup-kapten. Det är aktivt politiskt val skulle jag vilja säga, mer än att det är ett strategiskt val för att den här touren ska bli slagkraftig.

Tidigare i somras blev Stenson även invald i Sveriges Golf Hall of Fame.

– Det är klart att det kommer upp i huvudet också. Henrik är Sveriges överlägset bäste golfspelare på den manliga sidan genom alla tider och är given i ett Hall of Fame. Jag är ganska säker på att han själv inser att det här vägvalet ändrar synen på honom, avslutar Håkansson.

Fakta: Henrik Stenson

Smeknamn: The Iceman

Född: I Göteborg, 1976 (46 år)

Världsrankning: 171, som bäst tvåa (2014).

Meriter: 21 segrar i proffskarriären, varav 11 på Europatouren och 6 på PGA-touren.

Blev förste svenske herrgolfaren i historien att vinna en major när han tog hem The Open 2016.

2013 blev Stenson första spelare att vinna både PGA- och Europatourens totalställning och finaltävlingar.

Aktuell: Fråntagits uppdraget som kapten för Europas Ryder Cup-lag eftersom han beslutat att spela på LIV-touren.


Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är Brooks Koepka, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Martin Kaymer, Sergio Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen och Ian Poulter. Samt svensken Henrik Stenson.

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren. Vissa av dem har redan avsagt sitt medlemskap på den amerikanska touren, men exempelvis Mickelson och Poulter har inte gjort det.

Även Bryson DeChambeau, som vann majorn US Open 2020, är klar för touren, men 28-åringen spelade inte premiärtävlingen utanför London.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannalag.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

Den tredje tävlingen avgörs på den förre amerikanske presidenten Donald Trumps bana Bedminster i New Jersey den 29-31 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!