Jakten på PGA-tourkortet: "Dröm hela uppväxten"

En bra vecka i Dubai kan förändra allt för Sebastian Söderberg. Inför tourfinalen har svensken vittring på ett PGA-tourkort. –Det har ju varit en dröm hela uppväxten, säger 33-åringen.

Sebastian Söderberg hoppas spela till sig ett PGA-tourkort. Arkivbild.

Sebastian Söderberg hoppas spela till sig ett PGA-tourkort. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Golf2023-11-16 05:00

Säsongen på DP World Tour (tidigare Europatouren) avslutas den här veckan i Dubai och i år finns mer i potten än tidigare. De tio bästa spelarna i Race to Dubais totalställning på söndag kväll, borträknat de som redan har PGA-tourstatus, får ett PGA-tourkort till nästa säsong.

I nuläget är Alexander Björk (femma i kampen om korten) nära att få testa på spel i USA efter nyår, medan Sebastian Söderberg (14:e) måste avsluta riktigt bra för att slå sig in bland de tio lyckliga.

– Det går inte att gömma sig för, det har ju varit det största målet för året. Det är väldigt svårt att veta exakt vad som kommer att krävas, eftersom man är beroende av hur andra spelar. Men min inställning är att en topp 5-placering den här veckan ger mig väldigt bra möjligheter, säger Söderberg som i år gör sin sjunde säsong på touren.

"Enorm drivkraft"

Han var en som jublade inombords när beskedet i fjol kom om att DP World Tour får en direktväg till PGA-touren, som en del i de två tourernas strategiska allians.

– Ur rent egoistisk synpunkt så gillar jag det, jag kände direkt: “vad najs”. Det har varit en enorm extra drivkraft under året, så på något sätt känns det inte som en slump att jag spelar bättre i år än tidigare år. På något sätt har jag velat det mer än någonsin och som helhet har det här varit min bästa säsong hittills, med mycket bra golf.

Sebastian Söderberg har samtidigt förståelse för kritiken som handlar om att det nya upplägget på sikt riskerar att urlaka DP World Tour, när många av de bästa spelarna varje år byter Europa mot USA.

– Det återstår att se lite, det är ju ett inbördeskrig inom golfvärlden. Men absolut tror jag att det finns risker med det här systemet, när tio spelare försvinner. Sedan kan det ju också finnas en möjlighet att det kommer yngre bra spelare från USA som kanske vill ta den här vägen, men… Det är svårt att veta riktigt nu.

Mycket på spel

Sebastian Söderberg inledde året med att bli tvåa och spela in runt åtta miljoner kronor direkt i första tävlingen i Abu Dhabi. Förra veckan slutade han sexa i Sydafrika, säsongens sjätte topp 10-placering. Så formen är god inför det som blir en av karriärens viktigaste tävlingar.

– Det gäller att leverera den här veckan också, det är inte svårare än så. Mycket står på spel, men jag försöker hålla mig så lugn jag bara kan, säger Söderberg.

– Att spela på PGA-touren har ju varit en dröm hela uppväxten och det är klart att man vill spela med de bästa i världen. Det hade varit otroligt roligt.

Fakta: Veckans golftävlingar på de stora tourerna

DP World Tour, PGA-touren och LPGA-touren avslutar alla sina säsonger den här veckan. Säsongsavslutningen på damernas Europatour avgörs först nästa vecka.

Veckans tävlingar:

DP World Tour

+ De 50 bästa spelarna är med i tourfinalen i Dubai. Vinnaren av veckans tävling får en prischeck på 3 miljoner dollar (ca 30 miljoner kronor). De tio bästa spelarna på totalrankningen av Race to Dubai, borträknat de spelare som redan har PGA-tourstatus, belönas med ett PGA-tourkort inför nästa säsong.

+ Svenskar i startfältet: Alexander Björk (7:a i Race to Dubai), Vincent Norrman (12:a), Sebastian Söderberg (21:a), Jens Dantorp (49:a).

PGA-touren

+ The RSM Classic i Georgia sätter punkt får årets nya höstschema på PGA-touren. De 125 bästa efter veckans tävling får förnyad status på PGA-touren inför nästa säsong och Henrik Norlander är en av spelarna vars öde avgörs den här veckan. Norlander är i nuläget 126:a på rankningen.

+ Svenskar i startfältet: Alex Norén (64:a i "Fedex Cup Fall"), David Lingmerth (93:a), Ludvig Åberg (96:a), Henrik Norlander (126:a), Jonas Blixt (200:e).

LPGA-touren

+ "Race to The CME Globe" avgörs traditionsenligt i Naples, Florida med säsongens 60 bästa LPGA-tourspelare i startfältet. Veckans vinnare kan kvittera ut 2 miljoner dollar (cirka 20 miljoner kronor), vilket är den enskilt största prischecken inom damgolfen.

Svenskor i startfältet: Linn Grant (21:a i Race to The CME Globe), Maja Stark (29:a), Linnea Ström (44:a), Anna Nordqvist (45:a), Madelene Sagström (60:e).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om