Klart: Inga rankningspoäng för LIV-tourspelare

Nu är det beslutat, golfspelare på den omdiskuterade LIV-touren får inga världsrankningspoäng. –Vi är inte i krig med dem, det är enbart en teknisk fråga, säger Peter Dawson, ordförande för världsrankningsorganisationen OWGR.

Henrik Stenson under en LIV-tourtävling i Oklahoma i USA. Arkivbild.

Henrik Stenson under en LIV-tourtävling i Oklahoma i USA. Arkivbild.

Foto: Reagan Renfroe/AP/TT

Golf2023-10-10 20:04

OWGR, har avslagit LIV-tourens begäran att deras spelare ska få rankningspoäng.

– Vi är inte i krig med dem, och beslutet är inte politiskt. Det är enbart en teknisk fråga. LIV-tourspelarna spelar inte i ett format som kan räknas likvärdigt med de andra 24 tourerna och de tusentals spelare som försöker att tävla där, säger Peter Dawson, ordförande för OWGR.

På LIV-touren spelas tävlingarna alltid över 54 hål och har ingen kvalgräns. På världens övriga golftourer, för herrar, spelas oftast tävlingarna över 72 hål med en kvalgräns efter två av fyra dagar.

Dawson säger att OWGR skulle kunna ha överseende med LIV-tourregler som kvalgräns, men inte att touren är så stängd. Den har samma 48 spelare hela säsongen. Flera spelare har lukrativa kontrakt som försäkrar dem en plats i startfältet oavsett hur bra eller dåligt de spelar.

De fyra största tävlingarna – majortävlingarna US Masters, US Open, British Open och PGA-mästerskapen – använder delvis världsrankningen som kvalificering för tävlingarna.

En av spelarna på den saudistödda LIV-touren är den svenske stjärnan Henrik Stenson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om