Det ska sägas direkt att det inte är några småpengar det handlar om, vare sig på dam- eller herrsidan. Startfältet i majorn ANA Inspiration delar på totalt 3,1 miljoner dollar (cirka 27 miljoner kronor) medan herrarna i Valero Texas Open slåss om 7,7 miljoner dollar (cirka 67 miljoner kronor).
Men faktum kvarstår: Skillnaderna i prispengar mellan könen är enorma. Under hela 2021 är damernas prispengar mindre än en fjärdedel av herrarnas i Europa och USA.
– Vi vill se en förändring, men vi behöver bättre och mer tv-tid och sponsorer som värderar oss lika högt som herrarna. Förhoppningsvis kan vi stänga glappet till herrarna mer och mer, säger Pernilla Lindberg, en av fem svenskor i ANA Inspiration.
"Skillnaderna ofantligt stora"
En annan svensk golfstjärna är 21-åriga Linn Grant. Som världens just nu näst bästa amatör har hon än så länge inte börjat tjäna några prispengar, men när hon snart tar klivet ut i proffslivet gör hon det med helt andra förutsättningar än sina jämnåriga herrspelare.
– Det är stora summor inom golfen och på ett sätt lite av ett i-landsproblem, men det är 2021 och någonstans borde det vara mer jämställt, säger hon.
– Jag kan bli väldigt frustrerad när man ser siffror, svart på vitt, hur stor skillnaden är. Visst – golfen på herrsidan har spelats längre, har hårdare konkurrens, topp 100 på herrsidan är bättre än topp 100 på damsidan, så är det. Så det behöver inte vara helt jämställt, men just nu är skillnaderna ofantligt stora och det är det som är frustrerande.
"Inte bra"
Medan de bästa spelarna på både dam- och herrsidan har pengar så de klarar sig – och mer därtill – blir skillnaderna som tydligast för de spelare som ligger på gränsen för att få sina proffssatsningar att över huvud taget gå ihop.
Till exempel på Europatouren för damer, där spelarna får göra många och långa resor, samtidigt som de totala prispengarna under ett helt år ungefär motsvarar prispotten i en enda majortävling på herrsidan.
– Golfen är ju på många sätt lyckligt lottad ekonomiskt, men det är naturligtvis inte bra att det är så, säger Fredrik Wetterstrand, förbundskapten för Sveriges damer.
– I andra idrotter där löneklyftorna är mindre organiseras herr- och damidrotten av samma organisation – som i skidor, friidrott eller simning – och det gör också att tv-bolagen köper rättigheter till både herrar och damer. Det som är så tråkigt i golf är att det visas så mycket herrgolf i tv, men jag tror egentligen inte att det är efterfrågan som styr det. Så en av förlorarna är nog tv-bolagen, som går miste om tittare.
Banbrytande tävling i Sverige
I början av sommaren tas i alla fall ett steg i jämställdhetens tecken när Scandinavian Mixed genomförs för första gången på Vallda Golf & Country Club söder om Göteborg. 78 herrar och lika många damer tävlar då mot varandra och om samma prispengar i en tävling som samorganiseras av de två Europatourerna.
– Det är kul att man har kommit såpass långt hemma. Här i USA pratas det mycket, men händer inte lika mycket, säger Linn Grant.