Lindberg inför majorn: "Ett stort leende"

Mindre press, mer glädje. Sveriges senaste majorvinnare Pernilla Lindberg hoppas kunna både njuta och prestera i årets ANA Inspiration. –Under första inspelsvarvet hade jag ett rätt stort leende på läpparna hela dagen, säger hon.

Pernilla Lindberg spelar årets första major den här veckan. Arkivbild.

Pernilla Lindberg spelar årets första major den här veckan. Arkivbild.

Foto: Phelan M. Ebenhack/AP/TT

Golf2021-03-31 18:05

Det har gått tre år sedan Pernilla Lindberg sensationellt vann ANA Inspiration i Kalifornien. Nu är 34-åringen tillbaka på Mission Hills Country Club igen och förhoppningsvis kan hon få ihop en bra tävlingsvecka, något Lindberg inte har lyckats med i sina två tidigare återbesök.

En hel del handlar om att lyckas kanalisera känslorna på rätt sätt ute på golfbanan.

– Det här stället kommer ju ha en speciell plats i mitt hjärta under resten av mitt liv. Jag tittar tillbaka på de minnena hela tiden, oavsett om jag är här eller inte, säger hon till TT.

– Men de senaste två åren har jag satt extra press på mig själv, och inte alls njutit så mycket av de veckorna som jag borde ha gjort. Nu känner jag att jag är redo i år och tror att jag kommer njuta mer.

163:a i världen

Efter segern 2018, då Inbee Park och Jennifer Song besegrades i särspel, missade Lindberg kvalgränsen året därpå och blev 74:a i fjolårets pandemiuppskjutna höstupplaga.

De uteblivna resultaten i majorn går samtidigt i takt med en karriär som inte fick den boost som man kunde hoppas att majorsegern skulle ge. Faktum är att Pernilla Lindberg inte har varit bättre än nia på LPGA-touren sedan segern, och på världsrankningen återfinns hon på 163:e plats.

Men spelet finns där, någonstans. Det visade Lindberg så sent som under söndagens avslutningsrunda i Kia Classic, då hon gick på 68 slag och var tredje bäst i hela startfältet.

"Inte fått ut det"

Problemet är bara att en tävling varar i 72 hål och Lindberg slutade 66:a totalt, eftersom två av de tre första rundorna höll långtifrån samma klass.

– Formen känns bra, jag och min tränare Patrik Jonsson har jobbat med att förbättra mitt långa spel och jag har bättre förmåga att slå bollen nu än någonsin tidigare. Men jag har inte fått ut det i fyra varv eller lyckats matcha det med den bra puttning som jag normalt sett har, säger hon.

– Men jag gillar det jag ser och måste ha tålamod med min process.

Fem svenskor finns med i årets första major, förutom Pernilla Lindberg även Madelene Sagström, Dani Holmqvist, Anna Nordqvist och Linnea Ström.

Fakta: Alla svenska majorvinnare

Svenska golfare har vunnit 16 majortitlar totalt, 15 på damsidan och en på herrsidan. Här är alla vinnare:

Tio titlar: Annika Sörenstam – US Open 1995, 1996, 2006, Nabisco (nuvarande ANA) 2001, 2002, 2005, LPGA-mästerskapet 2003, 2004, 2005, British Open 2003.

Två titlar: Anna Nordqvist – LPGA-mästerskapet 2009, Evian Championship 2017.

En titel: Liselotte Neumann – US Open 1988, Helen Alfredsson – Nabisco 1993, Henrik Stenson – British Open 2016, Pernilla Lindberg – ANA 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!