Lira ”fotboll” – på golfbanan

Tobo GK har på många sätt haft ett bra 2016. Och 2017 ser minst lika intressant ut. - Vi har en hel del nyheter på gång inför nästa år, bland annat kommer vi börja med fotbollsgolf, säger pron Magnus Hultgren.

Så här ser hålen ut på fotbollsgolfen som nu Tobo introducerar nästa säsong. Greenkeeper Tony Pettersson tycker satsningen är spännande.

Så här ser hålen ut på fotbollsgolfen som nu Tobo introducerar nästa säsong. Greenkeeper Tony Pettersson tycker satsningen är spännande.

Foto: Torbjörn Allvin

Golf2016-12-20 15:00

Vinter och snart julafton. Det för inte direkt tankarna till golf.
Men det finns ändå de som inte kan släppa taget om klubborna.
Sedan en tid tillbaka kan den golfsugne svinga för fullt i den ombonade ”ladan” på Tobo-området.
– Vi har haft funderingar på en sån här satsning ganska länge. Nu har vi gjort slag i saken, säger Magnus Hultgren och slår ett slag på en av de tre utslagsmattorna i lokalen.

Svingen sitter där den ska och bollen träffar ett nät några meter framför honom inom någon sekund. Snart ska det in en riktig puttningsmatta i golfhallen också.
Är det många golfare som har nappat på det här?
– Vi hade över 50 intresseanmälningar och nu är det ett 30-tal medlemmar som betalat en avgift som gör att de får spela här inne hela vintern.

En annan spännande nysatsning väntar i vår. Då öppnar Tobo GK upp för fotbollsgolf – på golfbanan.
– Det är viktigt att försöka hitta nya vägar och bredda oss så mycket vi kan. Vi tror att fotbollsgolf kan locka en hel del folk hit – och kanske testar de också på att spela vanlig golf.
Vad innebär fotbollsgolf?
– Vi kommer att ha nio hål, på banans nio första hål. Utslagen kommer att ske en bit framför normal tee och hålen kommer att placeras i ruffen vid sidan av greenerna. Hålen blir förstås större eftersom man spelar med fotbollar, säger Magnus Hultgren.
– Jag och min familj har testat det på annat håll och det är roligt och det tar inte så mycket tid heller. Runt en timme. Tanken är att vi ha öppet för fotbollsgolf i helgerna, på vissa förutbestämda tider. Det går ju inte att spela vanlig golf och fotbollsgolf samtidigt.

Finns det risk för att golfarna tycker att det här inkräktar på det vanliga spelet?
– Nej, det tror och hoppas jag inte. Jag ser inga problem och som sagt ser vi det här som ett bra sätt att marknadsföra klubben. Jag tycker generellt att vi kan bli bättre på att få fram budskapet om att Tobo-området är en idrottsanläggning. Vi har ganska mycket förutom golf. Vi har tennisbana, boule, löpspår, fina badplatser, minigolf och fotbollsplan – och nu även fotbollsgolf. 
Händer det något mer nytt nästa säsong?
– Ja, tanken är att vi ska ha en servicebil som åker runt två gånger per dag under högsäsong och där de som spelar kan köpa förtäring i all dess former. Det tror jag blir ett uppskattat inslag.

Snart har 2016 passerat och Magnus Hultgren och Tobo GK kan blicka tillbaka på ett bra golfår.
– Vi har ökat på allt: antal medlemmar, greenfeegäster, campingen och rangen. Det är länge sedan vi uppvisade ett sånt resultat. Vi var lite oroliga innan säsongen startade då vi hade ett stort medlemstapp på tio procent. Normalt brukar det ligga på fyra-fem procent. Men glädjande nog hade vi många som återkom till golfen och även många nya spelare. Vi hade ett plusvärde på cirka 20 medlemmar.
Hur många medlemmar har ni idag?
– Runt 700 aktiva.
Ekonomiskt är Tobo GK på rätt väg, men Magnus Hultgren säger samtidigt att ekonomin inte tillåter några större utsvävningar och några jättestora investeringar.

Händer det något nytt på banan?
– Vi ska investera i ett nytt bevattningssystem och så kommer vi att jämna ut på en del tees, säger greenkeepern Tony Pettersson och passar tillsammans med Magnus Hultgren på att hylla alla ideella krafter som de tycker hjälpt till på ett fantastiskt sätt under året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!