Målet ett livslångt idrottande

Golf SM-tävling för deltagare fyllda 80.

Björn Eriksson ska presentera konkreta åtgärder för livslångt idrottande. Foto: Tommy Pettersson

Björn Eriksson ska presentera konkreta åtgärder för livslångt idrottande. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Golf2016-01-02 09:13


Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har uttalat att ett av målen för förbundet är skapa ett livslångt idrottande. Vad detta innebär är inte helt enkelt att förstå, då bidragen och stödet öronmärkta till äldreidrotten från förbundet hittills lyst med sin frånvaro.

Förmodligen tänker han på att vi blir äldre och kan hålla på med idrott långt upp i åren. Svenska Golfförbundet har tagit honom på orden och för första gången blir det en SM-tävling för deltagare fyllda 80 år 2016.

Deltagare i 80-årsåldern har vi tidigare sett i sporter som orientering, schack och fiske för att nu nämna några, men i år skall golf-SM avgöras i Östergötland och för första gången i golfens historia blir det en klass för 80-åringar. Att golf praktiseras långt upp i åren vet vi, men att intresset var så stort att en klass för 80-åringar behövdes kommer nog som en överraskning för många. Åtvidabergs golfklubb kommer att stå som arrangör för SM- klassen 80 år, som kommer att spelas på den vackra Åtvidabergsbanan den 9-10 juli. På Östergötlands Golfförbund är man inte förvånad över en klass för 80-åringar.

- Det är ju väl vetenskapligt dokumenterat att golf är en av de idrotter som gör att utövarna lever längre och håller sig friska. Golfen står just nu för ett uppsving igen och jag tror att många följt det som skrivits om det positiva med att spela golf. Björn Eriksson är ju en duktig visionär och jag tror han ser idrotten som ett verktyg för många äldra att må bättre. Vi ser ju också i vår medlemsstatistik att antalet seniorer över 55 år ökar starkt och kravet på en klass i SM för 80-åringar kommer faktiskt från ett antal mycket aktiva golfare som fyllt 80. Det skall bli spännande att se hur många som kommer att anmäla sig till klassen, säger Jan Ställborn, ordförande i Östergötlands Golfförbund.

Läs mer i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!