Totalt finns nio svenskor med i startfältet i Saudiarabien, där den totala prissumman har höjts från förra årets en miljon dollar till fem miljoner dollar. Vinnaren i tävlingen, som inleddes under torsdagen, får en check på motsvarande nära åtta miljoner kronor.
Det är lika mycket pengar som herrarna, däribland Henrik Stenson och alla andra LIV-golfstjärnor, spelade om på samma bana i en tävling på Asientouren för ett par veckor sedan.
"Väldigt tacksamma"
– Det är såklart väldigt spännande nyheter att damerna behandlas på samma sätt som männen. Jag vet att det här är ett stort steg framåt, inte bara här men i damgolfen generellt, säger världsettan Lydia Ko till Europatourens hemsida.
– Vi är väldigt tacksamma över att många partners förstår och stöttar och tror på damgolfen, och på all talang som damgolfarna har. Vi har ett "momentum" nu och förhoppningsvis fortsätter glappet bara att bli mindre och mindre.
Ko visade direkt att hon har för avsikt att lägga vantarna på segerchecken. Nyzeeländskan inledde med åtta under par och är i delad ledning med thailändskan Pajaree Anannarukarn.
För de svenska hoppen går det sämre. Johanna Gustavsson och Lisa Pettersson är bäst av de blågula, men först på delad 17:e plats, fem slag bakom toppduon.
Exempel på sporttvätt
Damernas Europatour hade tidigare svårt att få ihop ett starkt tävlingsschema, så de stora pengarna är välkomna för touren. Men i det här fallet kommer de inte utan en baksida. Sponsorer i veckans tävling är både det statliga saudiska oljebolaget Saudi Aramco, som sedan ett par år tillbaka ligger bakom flera penningstinna tävlingar på damernas Europatour, och den statliga saudiska investeringsfonden PIF, som har plöjt in miljarder i herrarnas omstridda LIV-tour.
Aktörernas intåg i golfvärlden de senaste åren ses som ett typexempel på försök till "sportswashing", sporttvätt. Därför välkomnade Amnesty International när svenska esset Anna Nordqvist i förra veckan kom med beskedet att hon avbryter sitt fördjupade samarbete med just Saudi Aramco.
– Jag var inte riktigt beredd på att få så otroligt mycket hat och elaka kommentarer, från folk som inte känner mig. Att jag har ifrågasatts för vad jag står för och vem jag är som människa, sade Nordqvist till TT.
– Som kvinnlig idrottsutövare är det extra relevant med tanke på att kvinnors mänskliga rättigheter kränks så allvarligt i Saudiarabien, så jag tycker att det låter som ett väldigt klokt beslut att dra sig ur den här typen av samarbete, sade Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty.
Svenskor väljer olika
Nordqvist är trots det avbrutna samarbetet en av svenskorna som peggat upp på banan intill Röda havet. En annan är stjärnskottet Linn Grant, som utsågs till Årets nykomling på Idrottsgalan och som efter förra veckans andraplats i Marocko är rankad 23:a i världen, högst av alla svenskor.
Både Nordqvist och Grant har dock redan halkat efter ordentligt. Om Grant hade en jobbig dag, med sin par-runda, var Nordqvists etter värre. En redan halvdan torsdag blev rent ut sagt bedrövlig efter ett par fyra-hål, det 17:e, då den trefaldiga majorvinnaren behövde hela nio slag på sig för att få i bollen. Nordqvist gick tre över par för dagen och är elva slag från täten.
Det finns samtidigt ett par namnkunniga svenskor som väljer att inte spela i Saudiarabien. Madelene Sagström, 26:a i världen, gör sin årsdebut först i nästa veckas LPGA-tävling i Thailand. Inte heller Maja Stark, rankad 32:a efter sin seger i Marocko i förra veckan, finns med i startfältet i Saudiarabien. Detta trots en prissumma som är mer än elva gånger större än i tävlingen i den marockanska huvudstaden Rabat.
Dock planerar även Stark att tävla i Thailand.