Nordqvist: "Jag drömmer om att bilda familj"

Anna Nordqvist vann British Open och uppfyllde en dröm. Nu har hon börjat planera för en annan – utanför golfbanan. –Jag vill ju ha barn och jag är 34 år, säger hon.

Anna Nordqvist kan pusta ut efter en lång och framgångsrik säsong.

Anna Nordqvist kan pusta ut efter en lång och framgångsrik säsong.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Golf2021-12-24 11:36

Anna Nordqvist har i princip inte haft ledigt på ett och ett halvt år. Coronapandemin och den flyttade OS-tävlingen gjorde att de längre planerade avbrotten från golfen mer eller mindre försvann helt.

"Varit mycket"

Schemat trycktes ihop. Vardagen blev hektisk för den 34-åriga storstjärnan. Och det har hon märkt av.

– Jag är sliten, säger hon till TT när hon nu äntligen får vila ut.

– Det blev aldrig något längre brejk och det har varit mycket tävlande och väldigt mycket resande. Men det har inte gått att få ihop på något annat sätt. Jag hade velat ha mer tid hemma, med familjen, för det har varit mycket för mig.

2017 drabbades Nordqvist av körtelfeber och än i dag känner hon av sviterna från sjukdomen.

– Jag tror nog att körtelfebern spelar in, ibland är det som att kroppen inte vill samarbeta och mentalt är det tufft. Jag återhämtar mig helt enkelt inte lika bra och jag märker att det mentala inte hänger med ibland. Det blev för mycket under hösten. Men man lär sig längs vägen och jag försöker fortfarande förstå hur jag ska hantera det. Jag har jobbat mycket med en mental tränare som säger till mig att ta det lugnt, säger Nordqvist och ger ett exempel:

– En vecka innan Evian Championship (majortävlingen i Frankrike i somras) valde jag faktiskt att ta lite ledigt. Jag var med familjen och jag rörde inte ens golfklubborna. Det är ovanligt, men jag behövde verkligen ta det lugnt då.

Stolt över framgångarna

Samtidigt som det senaste året har varit prövande för Nordqvist, så har det också varit framgångsrikt. I augusti vann hon den prestigefyllda majorn British Open och i början av hösten var hon med när Europa vann Solheim Cup – hennes fjärde seger i den klassiska tävlingen.

– Att vinna British Open är det största man kan göra, tycker jag. Det är större än någonting annat. Överlag är jag väldigt stolt över mitt år, det känns bra, säger hon.

Vill bilda familj

Sedan Anna Nordqvist gick på sin efterlängtade ledighet har hon hunnit med ett besök hemma i Eskilstuna. I slutet av januari drar nästa säsong i gång – och även om hon ser fram emot den så har hon börjat planera för ett liv utanför golfbanan.

– Jag drömmer om att bilda familj, säger hon.

– Jag gifte mig i somras och vi har skaffat hund. Jag vill ju ha barn och jag är 34 år. Man blir inte yngre och kan inte vänta hur länge som helst. Någon gång måste man börja fundera på vad som är viktigast.

Än så länge är det dock golfen som kommer i första hand.

– Nu är det så, det är fokus på golf. De adrenalinkickar jag får av att spela golf får jag ingen annanstans. Så jag kommer nog att spela i några år till, säger hon och berättar att hon lovat familjen att spela nästa upplaga av Solheim Cup, som avgörs 2023 i Spanien, om hon blir uttagen.

– Min familj älskar verkligen den tävlingen, säger hon.

Fakta: Anna Nordqvist

Född: 10 juni 1987.

Började spela golf: På Torshälla GK utanför Eskilstuna.

Bor: I Arizona, USA, med skotten Kevin McAlpine, som hon nyligen gifte sig med, och hunden Max.

Majortitlar: PGA-mästerskapet 2009, Evian Championship 2017 och British Open 2021.


Fakta: Damernas fem majortävlingar 2022

31 mars-3 april: Chevron Championship (tidigare ANA Inspiration) – Mission Hills, Rancho Mirage, Kalifornien

2-5 juni: US Open – Pine Needles Lodge, Southern Pines, North Carolina

23-26 juni: PGA-mästerskapen – Congressional Country Club, Bethesda, Maryland

21-24 juli: Evian Championship – Evian Resort Golf Club, Evian-Les-Bains, Frankrike

4-7 augusti: British Open, Muirfield, Skottland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om