Nordqvist: "Killarna har blivit lite bortskämda"

Många av golfens största stjärnor saknas på OS. Åtminstone på herrsidan. Tråkigt, tycker svenska OS-hoppet Anna Nordqvist som i Tokyo ställs mot i princip hela världseliten. –I damgolfen tror jag att man har en större respekt för de olympiska spelen.

Anna Nordqvist. Arkivbild.

Anna Nordqvist. Arkivbild.

Foto: Eric Gay/AP/TT

Golf2021-08-03 13:48

Långt ifrån alla stjärnor utmanande när världsfemman Xander Schauffele vann herrarnas OS-turnering i golf i helgen.

Bland dem som valt att tacka nej av olika skäl fanns profiler som världstvåan Dustin Johnson, Louis Oosthuizen, Adam Scott, Sergio Garcia och Patrick Cantlay.

På damsidan ser startfältet ut som inför vilken major som helst.

– Egentligen är det väl bara två tjejer från Storbritannien som har valt att säga nej. På damsidan är det ju det bästa startfältet som hade kunnat finnas. Och det är det som är så himla kul, säger Sveriges Anna Nordqvist.

"Inser hur stort det är"

34-åringen var med också i Rio 2016, när sporten gjorde comeback på OS-programmet. Det blev en delad elfteplats då och gav henne blodad tand, en inställning som hon tror är mer utbredd bland damerna än bland herrarna.

– Många damer inser nog hur speciellt det är att få spela OS. Jag vet att många män kanske prioriterar andra stora tävlingar i USA, med slutspel och så. I damgolfen tror jag att man har en större respekt för själva de olympiska spelen. Man inser hur stort det är och vilken ära det är, säger Nordqvist.

De större prispengarna inom herrgolfen kan spela viss roll, säger hon. Samtidigt tycker hon att det är trist om de manliga golfarna inte vet att uppskatta en sådan turnering som ett OS möjliggör.

"Lite bortskämda"

– Det är tråkigt nu när golfen har jobbat så himla hårt i så många år för att komma in i OS, och så kommer vi hit och så väljer många av framför allt de stora herrarna att inte åka. Det är såklart jättetråkigt för de olympiska spelen.

– På damsidan är ändå alla här och uppskattar möjligheten. Det är fantastiskt att få representera sitt land.

TT: Har damerna en större kärlek till sporten?

– Jag vet inte om det är att killarna kanske har blivit lite bortskämda med andra möjligheter. Men jag älskar sport och är född med OS, jag vet hur stort det är för alla andra svenska idrottare. Så för mig är det en otroligt stor ära att få komma hit och göra mitt andra OS.

Spela aggressivt

Varken Nordqvist och Sagström var nära segern i sista tävlingen före OS, majorn Evian Championship. Men båda hoppas kunna utmana om medaljerna på Kasumigaseki golfklubb den här veckan.

– Det är klart att man vill vara med och slåss om medaljerna, men det är ett otrolig starkt startfält med vassa konkurrenter. Så det gäller att spela aggressivt för att ge sig själv chansen, säger Nordqvist.

– Jag har förväntningar på en medalj. Jag tycker att mitt spel är väldigt bra just nu, säger Sagström.

Fakta: Damernas OS-turnering i golf

Datum: 4-7 augusti.

Bana: Kasumigaseki golfklubb.

Regerande mästare: Park In Bee, Sydkorea.

Svenska spelare: Anna Nordqvist (världsrankning 54), Madelene Sagström (75).

Så går det till: De 60 spelarna spelar samtliga fyra rundor. Det är alltså ingen utslagning efter två dagar som i en vanlig tourtävling. Medaljerna kan inte delas. Om flera spelare i topp tre får samma resultat efter 72 hål väntar särspel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!