Norén utmanar om OS-medaljerna

Blott 0,0148 poäng skiljde honom från en OS-plats förra gången. Två starka rundor skiljer nu Alex Norén från en OS-medalj.

Alex Norén på tredje hålet under andra rundan.

Alex Norén på tredje hålet under andra rundan.

Foto: Kazuhiro Nogi/AFP/TT

Golf2021-07-30 03:55

Det har varit ett OS präglat av svenska medaljtorka men i helgen kan det ändras och då inte bara på friidrottsarenan.

Om allt går som Alex Norén hoppas kan blickarna riktas mot honom på söndag och det kan bli en repris på Henrik Stensons framgång i Rio de Janeiro för fem år sedan – eller till och med bättre.

Förutsättningarna finns i alla fall.

Efter två dagars spel ligger Norén delad trea, tre slag bakom ledande världsfemman Xander Schauffele, USA, efter att svensken gjort ytterligare en 67-runda på Kasumigaseki-banan. Då var det ett fåtal spelare, bland annat hemmafavoriten Hideki Matsuyama som inte hunnit spela klart för dagen.

– Typ som i går, nöjd med livet. Lite segt med vissa puttar, jag puttade bra från kort avstånd men man behöver kanske komma lite närmare, sade Norén och syftade på sina inspel.

Utmärkt läge

På scorekortet kunde han plita ned fyra birdies och halvvägs in i OS-turneringen har det endast blivit en bogey.

Läget är utmärkt och framförallt – helt annorlunda mot för fem år sedan.

Då var det en strid på kniven mellan David Lingmerth och Norén om den andra OS-platsen bakom Henrik Stenson.

Norén gjorde vad han kunde och mer därtill, under sista kvalificeringsveckan tog Norén hem Europatourtävlingen i Skottland medan Lingmerth missade kvalgränsen efter två dagars spel.

Det skulle ha räckt om det inte var för en sak, Chris Woods nackspärr.

Engelsmannen fick med kort varsel dra sig ur tävlingen, det gjorde att Noréns rankingpoäng för vinsten blev något lägre, inte mycket men tillräckligt, för att Lingmerth skulle lägga beslag på OS-biljetten med blott 0,0148 poängs försprång.

Betyder väldigt mycket

Ingen hade klandrat Norén för att i det läget ha knäckt en järn-åtta i besvikelse, Norén resonerade annorlunda.

– Nu betyder det väldigt mycket när jag är med och tycker OS är stort överlag. Det är mycket roligare och känns mycket häftigare än jag trodde på förhand.

Strategimässigt kommer det också bli annorlunda. Vardagen på den amerikanska PGA-touren handlar naturligtvis om att vinna, en söndag på 15:e hålet när vinsten dock är avlägsen handlar det dock främst om att försvara sin placering och därmed rankingpoäng liksom prispengar i stället för att ta onödiga risker och kanske rasa i resultatlistan.

Nu är förutsättningarna följande:

– Jag ska satsa lite mera aggressivt i morgon eftersom man spelar om tre medaljer och det är skit samma om du kommer fyra eller sexa. Jag tror det blir väldigt kul i helgen när alla kommer att spela mera aggressivt.

För en svensk OS-publik är kanske inte Alex Norén ett lika självklart namn som Sarah Sjöström eller Armand Duplantis. Med en proffskarriär som inleddes redan 2005 har han dock rutin att ösa av, han har elva tourtitlar och varit med i toppen oräkneliga gånger, bland annat British Open (delad sexa 2017).

Det kan han luta sig emot under helgen.

– Det är väldigt mycket lättare att spela en sådan här tävling nu än om man jag varit 25 år gammal. Man har varit med om såväl framgång som motgång. Man förstår att motgångarna inte tar lika hårt och att framgångarna inte är lika otroliga som när man är 25. Förut var resultaten lite för mycket beroende på hur man mådde, säger han.

Hur långt det räcker står klart på söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!