Norska legendaren ny kapten för Europa

Norskan Suzann Pettersen tar steget från vicekapten till kapten för Europas lag i Solheim Cup-golfen. –Ingen ära i min karriär har varit större, säger hon.Pettersen ersätter Catriona Matthew.

Suzann Pettersen avgjorde Solheim Cup 2019. Vid nästa möte med USA leder norskan Europa som kapten. Arkivbild.

Suzann Pettersen avgjorde Solheim Cup 2019. Vid nästa möte med USA leder norskan Europa som kapten. Arkivbild.

Foto: Ian Rutherford/AP/TT

Golf2021-11-29 14:47

Under skotskans befäl vann Europa titeln efter 15–13 mot USA i Toledo, Ohio, i höstas. För blott andra gången klarade europeiskorna att lägga vantarna på pokalen på amerikansk mark.

I det laget spelade svenskorna Anna Nordqvist och Madelene Sagström.

Pettersen bidrog som ett av Matthews bollplank, en roll hon även hade under Annika Sörenstam 2017.

Norskan och Solheim Cup är starkt sammanflätade. Som spelare har hon varit med nio gånger, som vinnare fem gånger. På Gleneagles i Skottland 2019 sänkte hon den avgörande putten.

– Det blir inte bättre än så här, sade Pettersen då och avslutade sin karriär.

Hon debuterade i tävlingen 2002, rankades ett tag tvåa i världen, vann 21 proffstävlingar och två majors, LPGA-mästerskapen 2007 och Evian 2013.

Men inget slår Solheim Cup-minnena.

– Du är där ute med dina lagkamrater, dina vänner, och vi arbetar alla för ett mål. Du kämpar för dina vänner och du delar otroligt värdefulla ögonblick. Jag har spelat med och under många underbara kaptener sedan jag gjorde min debut i tävlingen för 19 år sedan. Varje Solheim har varit speciell på sitt sätt. Du skapar vänskap för livet och minnen du aldrig kommer att glömma, säger hon.

Pia Nilsson, Catrin Nilsmark, Helen Alfredsson, Lotta Neumann, Carin Koch och Annika Sörenstam har tidigare varit Europas kaptener.

Nästa Solheim Cup avgörs i Finca Cortesin på den spanska solkusten 18–24 september 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om