Nya detaljer om PGA-samarbetet med LIV

I väntan på att parterna ska höras i den amerikanska senaten framkommer nya detaljer om planerna för golfsamarbetet mellan PGA-touren, saudifinansierade LIV-touren och DP World Tour (tidigare Europatouren).

Rory McIlroy och Brooks Koepka, just nu på PGA-touren respektive LIV, efter en runda i US Open nyligen. Arkivbid.

Rory McIlroy och Brooks Koepka, just nu på PGA-touren respektive LIV, efter en runda i US Open nyligen. Arkivbid.

Foto: Matt York/AP/TT

Golf2023-06-27 08:37

Ett nytt amerikanskt dotterbolag ska bildas för alla tourernas kommersiella investeringar och tillgångar, skriver nyhetsbyrån Reuters på sin hemsida.

Yasir al-Rumayyan, chef för den statliga saudiska investeringsfonden Pif, som äger 93 procent av LIV Golf, blir styrelseordförande i det nya bolaget. PGA-tourens kommissionär Jay Monahan blir vd i bolaget. Enligt ramverket framgår det också att PGA-touren alltid kommer vara i majoritet i styrelsen, oavsett hur stora de saudiska investeringarna är.

Att samarbetet skulle bli av presenterades för tre veckor sedan, en nyhet som slog ned som en bomb efter att det senaste året präglats av fientlighet mellan nya LIV och de två traditionstyngda tourerna.

LIV-touren har bland annat fått kritik för att vara ett sätt för Saudiarabien att ägna sig åt sporttvätt.

Vilken roll den saudiska staten har i det nya samarbetet har ifrågasatts av senatorn Richard Blumenthal. Både al-Rumayyan och Monahan ska höras i senaten den 11 juli, liksom LIV:s vd Greg Norman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om