Alex Norén och Henrik Norlander har precis rullat in sina golfbagar i OS-byn i Tokyo efter maratonflygresan från Sverige.
Det är en högst annorlunda tillvaro som nu väntar från en vanlig vecka på PGA-touren. Bort med lyxhotell, eventuella prispengar, in med gemensam frukostmatsal men också en chans att nå en blågul framgång som Henrik Stenson i OS i Rio de Janeiro.
– Det är riktigt häftigt. Du representerar inte bara dig själv och du får ha blågula kläder, säger Norlander på plats.
Många namn saknas
Alla har dock inte samma uppfattning. På tee på torsdag kommer såväl världsettan Jon Rahm, Spanien, som världstvåan Dustin Johnson, USA, att saknas. Där finns heller inte en av sportens största och spektakulära namn, amerikanen Bryson DeChambeau.
Skälen är flera, i Rahms och DeChambeau på grund av att man testade positivt för covid-19. I andra fall, inställningen, Dustin Johnson, amerikanen deklarerade tidigt att han inte skulle komma till start.
Henrik Norlander, själv 128:a på världsrankingen är frank och ärlig när han sammanfattar vad som kan behövas:
– Det är jättebra att det är många nationer som är representerade men ska golfen bli riktigt stor och få samma status som de fyra major-tävlingarna måste de bästa allra vara med.
– USA till exempel som har 8-9 spelare bland topp-12 i världen och bara de fyra bästa får vara med.
I OS-golfen är det bara 60 spelare som nu får vara med i startfältet, Norlander lyfter att startfältet skulle behöva utökas.
– Kanske 100 spelare och topp-30 i världen kan få en gratis plats plus att fortsätta ha två platser per land. Är alla världsstjärnor med blir det en stor tävling oavsett vilket namn det är på tävlingen.
TT: Devalveras värdet av ett OS-guld i dina ögon på grund av avhoppen?
– Nej, det gör det absolut inte. Vi har haft covid-fall och det är alltid några som testar positivt, det är ändå fokus på din egen insats.
Alex Norén å andra sidan ser OS som en chans för golfen att växa i länder där den kanske inte får lika rampljus som exempelvis USA:
– I Sverige växer golfen av det här. Jag är för att vidga sporten och göra den starkare, säger han.
För golfen tog det nu 112 år att göra comeback på OS-programmet när väl möjligheten gavs i Rio de Janeiro 2016.
British Open eller OS-guld, svår fråga
Precis som när tennisen infördes igen lider dock OS-tävlingarna i de båda sporterna av att gå upp mot anrika och meritfyllda tävlingar som Wimbledon eller golfens del, US Masters och British Open.
På frågan om vad som vore störst, en grön kavaj i US Masters eller ett OS-guld, svarar Norlander:
– Att vinna OS-guld för Sverige är svårt att slå. Jag är uppväxt i Sverige och tittat mycket på OS-sport, såväl vinter som sommar–OS. För mig är OS större än US Masters även om det karriärmässigt är större att vinna US Masters.
För Alex Norén är frågan om en vinst i British Open eller ett OS-guld tudelad:
– Just nu skulle jag värdesätta British Open alla gånger men jag skulle nog värdesätta ett OS-guld extremt mycket efter karriärens slut.