Positiva tongångar på Tobo

Många golfklubbar i Sverige har det tufft. Tobo GK är en av dem, men läget har ljusnat betydligt. – Utvecklingen har varit bra de senaste åren, men visst är vi fortfarande sårbara, säger golfpron Magnus Hultgren.

REDO FÖR SOMMAREN. Nu har golfsäsongen dragit igång på allvar. Magnus Hultgren, golfpro på Tobo, är optimistisk: ”Utvecklingen har varit bra de senaste åren”, säger han. Foto: Michael Nordin

REDO FÖR SOMMAREN. Nu har golfsäsongen dragit igång på allvar. Magnus Hultgren, golfpro på Tobo, är optimistisk: ”Utvecklingen har varit bra de senaste åren”, säger han. Foto: Michael Nordin

Foto:

Golf2016-05-11 09:41

Klubben har jobbat på bred front för att komma tillrätta främst med den ekonomiska situationen. 

Och helt klart är att Tobo GK är på rätt väg. På flera olika plan.

– Vi har tagit steg för steg. De tre senaste åren har vi haft en medlemsökning, trots att den inte varit så stor. Idag har vi runt 700 aktiva medlemmar och runt 200 passiva, säger Magnus Hultgren.

Fortsatt ökning

Han är fortsatt optimistisk inför framtiden, trots ett medlemstapp inför säsongen på tio procent:

– Jag blev lite orolig då vi brukar ha ett tapp på runt sex procent årligen. Å andra sidan hade medlemsavhoppen naturliga orsaker som ålder, flytt och studier på andra orter.

– Men redan nu har vi fått 65 nya medlemmar och det behöver inte fyllas på med många fler innan vi är uppe i samma antal som förra året. Med tanke på våra gröna kort-kurser så tyder allt på att vi kommer ha fler medlemmar i år.

Hultgren känner att det finns ett stort sug för golf:

– Jag tror vi är på rätt väg. Vi kan inte prata om en golfboom, men det verkar som att folk värnar allt mer om sin fritid och då är ett golf ett bra alternativ för många.

”Banan har fått ett lyft”

En del i klubbens utvecklingsplan är att göra banan ännu bättre och mer attraktiv.

Arbetet med att förbättra finishen är en ständigt pågående process.

I Tobos fall verkar den medvetna satsningen de senaste åren gett resultat.

När vår tidning besökte Tobo i solgasset, träffade vi Ingemar Almén strax innan han skulle påbörja dagens runda. Almén har i många år varit en hängiven golfspelare. Han är mer än nöjd med banans skick:

– Greenerna har aldrig någonsin tidigare varit så här bra den här tidpunkten på året. Överhuvudtaget har banan fått ett lyft, och även runt omkring själva klubbhuset.

Nytt för i år är att delar runt klubbhuset har asfalterats.

– Vi har på olika sätt förfinat, förskönat och förbättrat sällskapsytorna på Tobo. Det ska vi fortsätta med. Jag tror att det är viktigt att miljön är tilltalande att vistas i när man besöker oss, säger Magnus Hultgren.

Allt fler golfspelare utifrån tycks vilja spela på Tobo GK, vilket märks i antal greenfee-gäster.

– Förra säsongen hade vi en ökning med tolv procent jämfört med året innan. Vilket i siffror innebär att vi hade runt 4 200 greenfee-gäster. Vi hoppas kunna nå ytterligare en ökning i år på fem-tio procent.

Ny spännande tävling

Ett steg i att locka fler golfspelare till Tobo GK är bland annat samarbeten med närliggande klubbar som Lysingsbadet i Västervik och Kinda GK.

– De som är medlemmar i de klubbarna har möjlighet att köpa en spelrätt hos oss och därmed få spela hur mycket de vill för en viss summa. Samarbetet med Lysingsbadet är så gott som klart, medan vi ska inleda diskussioner med Kinda GK.

Händer det något nytt i tävlingsprogrammet i år?

– Ja, vi står som värd för en av deltävlingarna i Sunbirdie Classic. Det är en tvåmanna-scramble som spelas på 14-16 olika golfklubbar i landet. Vinnarna får sedan spela final i Portugal. Jag tror att den här tävlingen kommer bli populär, säger Magnus Hultgren.

Andra tävlingar som brukar locka många deltagare är helgens Tobo Golfshop, samt kommande Toyota Cup, Sandströms Mode, fyrmanna-scramble och KM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!