Femårsplan ska lyfta Tobo GK: "En av landets tio bästa"

Tobo Golfklubb presenterade på onsdagen en ny femårig verksamhetsplan som innebär stora satsningar på flera områden för att lyfta anläggningen och göra klubben med attraktiv för medlemmar och gäster. "Visionen är att vi ska utveckla en av landets tio bästa föreningsägda park- och skogsbanor", säger Micael Glennfalk som är styrelseledamot i klubben och drivande i projektet.

Tobo GK gör en långsiktig satsning där visionen är att ha en av landets tio bästa föreningsägda park- och skogsbanor inom fem år.

Tobo GK gör en långsiktig satsning där visionen är att ha en av landets tio bästa föreningsägda park- och skogsbanor inom fem år.

Foto: Magnus Strömsten

Golf2023-12-27 14:16

Representanter för Tobo Golfklubb var samlade på Fredensborgs Herrgård för att dela med sig av klubbens framtidsplaner.

– Under ett extra höstmöte antog klubben en ny femårig verksamhetsplan. Vi är överens om att satsningar behöver göras för att utveckla anläggningen. Blir den mer attraktiv ökar möjligheten att få in fler medlemmar och gäster som spelar, säger Micael Glennfalk.

Några av de punkter som klubben ska fokusera på är:

  • Tidigt spelbara greener.
  • En utbyggd camping.
  • Ett utökat träningsområde. 
  • En ökad satsning på ungdomsverksamhet.
  • En luftigare bana utan att banan tappar i svårighetsgrad.
undefined
En vy över 9:e hålets green och det 18_e hålet där det finns planer på att göra en ny gemensam green för båda hålen.

– Vi har haft problem med dåliga greener på våren under flera år nu och ryktet har blivit att Tobo GK ska man inte spela förrän på hösten. Vi hade väldigt fina förhållanden långt in i oktober i år, men vi vill kunna erbjuda en lika bra bana under hela säsongen. Därför har vi rekryterat Kristian Petersén som Head Greenkeeper och heltidsanställt totalt fyra personer i banpersonalen.

Samtidigt som klubben vill öka kvalitén på banan vill ledningen även lägga fokus på ekonomin och bromsa sina kostnader.

– Där har vi en stor utmaning i att lyckas engagera fler av våra medlemmar att hjälpa till ideellt. Lyckas vi skapa ett driv och engagemang och få dem att känna sig delaktiga kan det gå. En fin anläggning skapar ett gott rykte och lockar fler greenfeegäster. Det ökar även möjligheten att rekrytera nya spelare.

undefined
Delar av gänget i Resursgruppen på Tobo.

Ett gott exempel på ideellt engagemang är klubbens Resursgrupp som bildades förra våren. 

– De gör ett stort jobb och är en förutsättning för att kunna driva en förening, säger Ola Daxberg som är vice ordförande för Tobo GK.

– Vi tar oss an uppgifter som den ordinarie banpersonalen inte hinner med. Under året har vi röjt sly och undervegetation på runt hälften av hålen. Vi är ett 15-tal veteraner som hjälps åt och har roligt tillsammans, säger Torgny Jutterdahl.

Under 2024 ligger fokus på att röja skog på Tobos och Fredensborgs mark.

– I samarbete med Fredensborgs AB och Björn Palmgård så kommer vi jobba på hela området. Genom att ta ner en del träd vill vi öppna upp och få till mer utsikt över sjön Gissen. Samtidigt får vi intäkter av den fällda skogen.

undefined
Under hösten har mycket jobb lagts ned på banan.
En rejäl rishög som är resultatet av höstens arbete.
En rejäl rishög som är resultatet av höstens arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!