På vägen till golfbanan passerar jag ett par hål utmed vägen.
På vartenda ett av dem ser jag tre-fyra golfare i full färd med att försöka förpassa den vita lilla bollen i hål.
Det är högsommar – tillika golfens högtid.
Magnus Hultgren är sedan länge pro på banan och vet hur det är. Det är oftast fullt upp, dagarna i ända. Men...det kan tyckas märkligt att det högt uppskruvade tempot gått ner en aning, trots den höga beläggningen på banan. För hans del alltså.
– Det är faktiskt ännu mer att göra på försäsongen, från mars till en bit in i juni. Då är det full fart och det är typ tusen saker att göra. Många medlemmar har frågor om sitt handicap, det nya bokningssystemet och allt annat som har med golf att göra.
Vi lämnar shopen och tar oss ut till altanen och den mäktiga utsikten över några av hålen på Tobo. Tre-fyra greenfeegäster passerar förbi. De ska snart ge sig ut på en 18-hålare i det strålande vädret den här första dagen i augusti månad.
Om vi återvänder till där vi började. Banans kvalitet. För det är ju så. Känslan är att någonting har hänt. Att mycket har steppats upp, att kvaliteten och finishen har förbättrats. Rejält. I alla fall jämfört med hur det såg ut en period förra året. Då fick Tobo ta emot en hel del klagomål. I år är det tvärtom. Det är långt ifrån en tillfällighet.
Magnus Hultgren må vara part i målet, men han passar på att hylla både banan och banpersonalen.
– Under mina 15 år här på banan har den aldrig varit i så här bra skick. Det är fantastiskt roligt. Det gnälls inte ens på att greenerna är för snabba.
Hur förklarar du lyftet?
– Visst har vi haft ett gynnsamt väder. Det är en del i det hela. Sen har det såklart betytt mycket att vi fick in Kristian Petersén (ny greenkeeper). Han är duktig. Vår banpersonal med då bland annat Petersén är drivna och väldigt engagerade. De lägger ner ett hårt jobb för att få till en så bra bana som möjligt. De har också fått mer tid och utrymme att finslipa finishen tack vare det fina jobb som våra resursgrupper lägger ner.
Det ena har lett till det andra. Banans fina skick har gett renommé, vilket visat sig i ett ökat antal greenfeegäster.
Exakt hur många det rör sig vet inte Magnus Hultgren i nuläget, men han uppskattar att det rör sig om runt 3000 gäster nu.
– Vårt system gör att det är svårt att vara helt exakta. Tittar vi på greenfeeintäkter så ligger vi runt en miljon kronor med allting. Det är klart bättre än förra året och i runda slängar en hundraprocentig ökning. Min bedömning, med två förmodligen starka månader kvar av säsongen, är att vi kommer landa runt 1,5 miljoner kronor.
Det är lätt att förstå uppsvinget när man beger sig runt banan och ser skicket på fairways och greener. Frågan är om inte klubben redan nått det relativt nya målet de haft om att bli en av landets tio finaste medlemsägda banor. I vart fall är Tobo GK på väg ditåt.
Magnus Hultgren berättar också att närliggande Fredensborgs Herrgård haft en klar ökning i år och att de mer och mer riktat in sig mot golfare. Medlemsantalet på Tobo GK ligger på cirka 830, att jämföra med 750 för två år sedan.
Om vi blickar framåt. Vad planerar ni?
– Jag ser främst tre saker som ligger i vår pipeline. En är att utveckla campingen, där planen är att utöka antal ställplatser från tio till 28. Vi vill också bygga ett servicehus där. Vi väntar på besked från kommunen. Vi vill också förbättra range-området och göra det mer attraktivt framöver. Dessutom har vi pratat om att göra en gemensam green på hål 9 och 18, men det tror jag inte ligger i närtid utan det kommer nog dröja ett par år – om vi nu kommer dit.