Stenson om flytten: Kan inte göra alla glada

Henrik Stensons byte till Saudarabien-finansierade LIV-touren har rört upp starka känslor. Själv ångrar golfstjärnan ingenting.
–Man bryr sig lite mindre om vad andra tänker och tycker, säger han till SVT.

Henrik Stenson känner ingen ånger över bytet till LIV-touren, trots kritiken. Arkivbild.

Henrik Stenson känner ingen ånger över bytet till LIV-touren, trots kritiken. Arkivbild.

Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT

Golf2022-10-21 08:06

Tillsammans med profiler som Cameron Smith, Dustin Johnson och Phil Mickelson har svensk golfs största namn på herrsidan, Henrik Stenson, valt att byta amerikanska PGA-touren mot spel på nystartade LIV-touren, som finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond.

Valet har kritiserats hårt då touren anklagats för att vara sportswashing – ett försök att genom sport flytta fokus från landets rykte gällande mänskliga rättigheter.

Förra månaden valde Svenska golfförbundet, som samarbetat med Stenson genom junior- och paragolftävlingar, att bryta med den svenska stjärnan.

– Vi tycker att Henrik, genom sitt engagemang i LIV-golfen, inte längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer, sade förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson till TT.

Ångrar inte flytten

Reaktioner som Stenson tycks ha varit beredd på.

– Jag har vetat om förutsättningarna och har sett andra som tog klivet innan mig. Vi var väl medvetna om att det inte skulle bli helt friktionsfritt, säger Stenson till SVT.

När 46-åringen får frågan om han tagit samma beslut med facit i hand svarar han kort "ja" och när frågan ställs om han ångrar någonting svarar han lika kort "nej".

Stenson berättar mer detaljerat om hur han har påverkats av kritiken mot honom.

– Man kommer ju till vissa insikter. En är väl att man kan inte göra alla nöjda och glada. Den kanske man till mångt och mycket visste sedan tidigare, men den blev ju bekräftad. Sedan att man får göra det som man själv tycker är rätt för en själv, och så fokuserar man på sig själv och sina egna, och så bryr man sig lite mindre om vad andra tänker och tycker – även om alla är människor, så det är klart att man påverkas till viss del.

Delar på 565 miljoner

Henrik Stenson vann i debuten på LIV-touren och tillhör laget Majesticks de kommande tre åren. Då vill han se att tonläget har skruvats ned något.

– Jag tror att det kommer bli bättre. Jag hoppas det i alla fall.

En tävling återstår på LIV-säsongen, den stora lagfinalen som avgörs på Trump Doral National Miami mellan 28–30 oktober. Det vinnande laget får dela på motsvarande 565 miljoner kronor. Stensons Majesticks ligger på en sjätteplats inför finaltävlingen.

Fakta: Henrik Stenson

Född: I Göteborg, 1976 (46 år).

Världsrankning: 182, som bäst tvåa (2014).

Meriter: 21 segrar i proffskarriären, varav 11 på Europatouren och 6 på PGA-touren.

Blev förste svenske herrgolfaren i historien att vinna en major när han tog hem The Open 2016.

2013 blev Stenson första spelare att vinna både PGA- och Europatourens totalställning och finaltävlingar.


Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

LIV-touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,8 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att genom idrotten försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter.

De största namnen som valt att spela på touren är förutom Henrik Stenson: Brooks Koepka, Cameron Smith, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia och Bryson DeChambeau.

Samtliga har nu stängts av från spel på PGA-touren.

Henrik Stenson fråntogs dessutom sin roll som lagkapten för Europas Ryder Cup-lag och Svenska golfförbundet har valt att bryta sina samarbeten med svensken, som är Sveriges mest framgångsrika golfare på herrsidan.

Förutom prispengar har de största stjärnorna lockats med stora sign-on-bonusar. Dustin Johnson uppges exempelvis ha fått över 1 miljard kronor för att ta steget över.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns, med 48 spelare indelade i tolv fyramannalag. Detta gör att tävlingarna inte uppfyller kraven för att ge världsrankningspoäng, något som deltagarna på LIV-touren protesterat mot.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral i Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 565 miljoner svenska kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!