Stenson om kritiserade touren: ”Mycket politik”

Golftävlingarna i Saudiarabien har kritiserats kraftfullt. Nu uttalar sig Henrik Stenson om den saudiska satsningen. –Jag tror inte de sista orden är sagda, säger han till Radiosporten.

Henrik Stenson. Arkivbild.

Henrik Stenson. Arkivbild.

Foto: John Raoux/AP/TT

Golf2022-03-21 16:55

Enligt Radiosporten har det funnits uppgifter om att Stenson fick ett ultimatum: Välj bort den nya saudiska golftouren för att bli utnämnd till Ryder Cup-kapten.

Stenson presenterades som ny Ryder Cup-kapten för en vecka sedan.

– Jag kan bara säga att mitt fokus är på det här kaptensjobbet och att göra ett så bra jobb som möjligt, säger han till Radiosporten.

– Det har varit mycket spekulationer och mycket politik kring det här under en lång tid. Jag tror väl inte att sista orden är sagda på den fronten, det tror jag inte. Men som sagt, jag vill inte riktigt spekulera i vad som kommer hända i framtiden, vi får helt enkelt vänta och se. Jag följer den utvecklingen precis som alla andra.

Mickelson tog timeout

I förra veckan beslutades det att den omstridda saudiska golftouren på herrsidan, som konkurrerar med USA-touren, får premiär i juni – men det är fortfarande oklart vilka spelare som kommer vara med.

Australiske golflegendaren Greg Norman är affischnamnet och touren erbjuder stora prispengar: runt 235 miljoner kronor per tävling.

Nyligen tog veteranen Phil Mickelson timeout efter att ha försvarat planerna på touren, trots Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter. Mickelson bad sedan om ursäkt men blev ändå av med flera sponsorer.

Nordqvist kritiserad

Svenska Anna Nordqvist har också fått utstå hård kritik för att hon sedan i juli är ambassadör för oljebolaget Saudi Aramcos lagtävlingar på damernas Europatour.

Företaget är ägt av staten i Saudiarabien, ett land som av många kritiseras för brott mot mänskliga rättigheter.

Nordqvist slutade i helgen på delad sjätte plats i tävlingen och uttalade sig efteråt om sitt samarbete med Saudi Aramco.

”Jag är medveten om vad som händer i världen, jag har tagit del av rapporter från både Amnesty och utrikesdepartementet, och jag förstår att det finns många åsikter och synpunkter att jag har valt stötta damernas Europatour och Aramcos satsning på damer och damgolf, när två av deras sex tävlingar spelas i Saudiarabien”, skrev hon bland annat på Instagram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om