Stenson: "Vill lÀmna 2020 bakom oss"

Henrik Stenson missade kvalgrĂ€nsen pĂ„ Augusta och kan snart summera en av karriĂ€rens sĂ€mre sĂ€songer. –Vi Ă€r nog inte de enda som vill lĂ€mna 2020 bakom oss. Hoppas att 2021 kan bli bĂ€ttre, bĂ„de pĂ„ och utanför golfbanan, sĂ€ger han.

Henrik Stenson under US Masters.

Henrik Stenson under US Masters.

Foto: JAMIE SQUIRE/AFP/TT

Golf2020-11-14 15:25

NĂ€r Henrik Stensons lĂ„nga birdieputt pĂ„ nian passerade hĂ„let stod det klart att han missade "cutten" i US Masters. Scorerna 71 och 74 innebar ett över par totalt – och ett slag för mycket för att klara kvalgrĂ€nsen.

– Även om man kan önska mer av de hĂ€r sex hĂ„len (som Stenson gick pĂ„ par nĂ€r han avslutade andrarundan pĂ„ lördagen), sĂ„ var det inte nu som vi missade kvalgrĂ€nsen. Utan framför allt hur vi spelade första nio hĂ„len i gĂ„r, sĂ€ger Stenson till TT efter att ha missat kvalgrĂ€nsen i samtliga tre majors i Ă„r.

Det har över huvud taget inte varit ett bra Är för British Open-mÀstaren frÄn 2016, som Àr hÄrd mot sig sjÀlv nÀr han stÄr framför klubbhuset pÄ Augusta National och utvÀrderar sitt spel de senaste sÀsongerna.

– Vi har ju inte levererat bra spel i en lĂ€ngre period sedan sommaren och in pĂ„ hösten 2016. Visst, det har funnits ljusglimtar men det har inte funnits den dĂ€r stabiliteten. Jag vill ju komma med spelet dĂ€r man kĂ€nner att det mesta Ă€r nĂ„gorlunda pĂ„ plats, att man kan leverera resultat över tid. Det Ă€r dĂ€rför jag har varit sĂ„ högt rankad under sĂ„ mĂ„nga Ă„r, sĂ€ger Stenson.

Hoppet lever

PÄ den senaste rankningen lÄg den förre vÀrldstvÄan inte bÀttre Àn 54:a och lagom till nÀsta major, nÀr Masters spelas pÄ Augusta igen i april, fyller Stenson 45 Är.

Men hoppet och drivet för att hitta tillbaka till spelet som gjorde honom till Sveriges första majorvinnare pÄ herrsidan har han fortfarande.

– Med lite sjĂ€lvförtroende och stabilitet i det man gör sĂ„ kan man spela bĂ€ttre golf. Och de andra bitarna Ă€r jag aldrig orolig för. Det Ă€r inte det att jag inte kan tĂ€vla med de bĂ€sta och vinna tĂ€vlingar nĂ€r grejerna funkar, sĂ€ger Stenson, som tog sin senaste seger pĂ„ Bahamas i december i fjol.

Av 2020 ÄterstÄr nu tvÄ starter: PGA-tourtÀvlingen pÄ Sea Island kommande vecka och sedan Europatourens final i Dubai i december, dÀr Henrik Stenson i Är fÄr spela tack vare sin vÀrldsrankning.

Julfirande i Sverige

DÀrefter vÀntar jul- och nyÄrsfirande hemma i SkÄne innan nÀsta sÀsong drar i gÄng med förhoppningsvis mer normala förutsÀttningar. I Är har coronapandemin till exempel gjort att Stenson sÀllan har trÀffat sina trÀnare, svingcoachen Pete Cowen och puttcoachen Phil Kenyon, som bÄda har sin bas i Storbritannien.

– Det fĂ„r man vĂ€l vara lite ödmjuk inför, att förutsĂ€ttningarna inte har varit de bĂ€sta. Det har ju inte funnits kontinuitet i nĂ„gonting egentligen, sĂ€ger svensken.

– NĂ€sta Ă„r Ă€r det mĂ„nga stortĂ€vlingar som man vill vara med i om man spelar bra. Ryder Cup och OS – om det nu blir nĂ„got vilket vi givetvis hoppas – plus alla majors.

Efter tvÄ rundor var det knallhÄrt i toppen av Masters, med 13 spelare inom tvÄ slag. Vem som fÄr dra pÄ sig den gröna kavajen pÄ söndagskvÀllen?

– Det Ă€r fasen inte lĂ€tt att gissa vem som vinner. Det svĂ€nger rĂ€tt mycket, "DJ" (Dustin Johnson) sĂ„g ju grymt bra ut i gĂ„r och plockade Ă„t sig en treslagsledning innan han föll tillbaka lite. Och (Jon) Rahm ser stark ut, sĂ€ger Stenson.

Fakta: TĂ€ten i US Masters

13 spelare finns inom tvÄ slag efter tvÄ rundor pÄ Augusta National.

1) Abraham Ancer, Mexiko, Cameron Smith, Australien, Justin Thomas, USA, Dustin Johnson, do, Jon Rahm, Spanien, alla –9.

6) Patrick Cantlay, USA, Patrick Reed, do, Sungjae Im, Sydkorea, C T Pan, Taiwan, Hideki Matsuyama, Japan, alla –8.

11) Danny Willett, England, Tommy Fleetwood, do, Justin Rose, do, alla –7.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om