Stensons miljonrevansch efter svindlerihärvan

För 13 år sedan förlorade Henrik Stenson uppemot 80 miljoner kronor i en svindlerihärva. Att nu gå med på kontroversiella LIV-touren ger honom ekonomisk upprättelse. Svensken uppges få 40 miljoner dollar bara för att delta. "Delvis grundar sig beslutet på det ekonomiska", har Stenson förklarat.

Henrik Stenson. Arkivbild.

Henrik Stenson. Arkivbild.

Foto: Christer Höglund / TT

Golf2022-07-28 05:15

På fredagen peggar den svenske golfstjärnan upp i sin första tävling på den saudistödda LIV-touren. Tävlingen spelas på Donald Trump-banan Bedminster i New Jersey och Stenson ingår i laget Majestics tillsammans med engelsmännen Lee Westwood, Ian Poulter och Sam Horsfield.

LIV-tourtävlingarna spelas under tre dagar och man tävlar både individuellt och i lag för poäng och prispengar.

Stenson har uppgett att pengarna var ett skäl till att gå med i LIV-touren.

"Delvis grundar sig mitt beslut att spela på LIV på det ekonomiska men formatet, spelschemat och kalibern på spelarna var också avgörande faktorer", skrev Stenson på Instagram.

Förlorade tiotals miljoner

Stenson har kritiserats för att välja LIV-touren som finansieras av den saudiarabiska statens investeringsfond PIF, och som anklagas för sportswashing, att använda idrotten för att tvätta sitt rykte när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter. Svensken blev också av med kaptensrollen i nästa års Ryder Cup på grund av tourbytet.

Kanske är det inte så konstigt att den 46-årige svensken nu väljer pengarna före etik och moral. Han stod inte utblottad, men förlorade många tiotals miljoner kronor i Stanford-skandalen 2009 och föll från åttonde till 207:e plats på världsrankningen mellan 2009 och 2011.

"Tuff erfarenhet"

Bitterheten lyste igenom i en intervju med Golf Digest 2014. Där pratade han om miljardären Allen Stanford som dömdes till 110 års fängelse för att att ha svindlat folk med pyramidspelsliknande bluffaffärer på runt 7 miljarder dollar:

– Jag träffade aldrig Stanford och om jag hade stått öga mot öga med honom hade jag också kanske blivit gripen. Jag hade inte alla ägg i hans korg men jag hade många ägg där och det smärtar. Det var en tuff erfarenhet, sade Stenson.

– I fjol, efter att ha vunnit tourmästerskapet (i USA) och Fedex Cup (slutspelet) flög jag hem från Atlanta till Orlando efter att ha spelat in mer än 11 miljoner dollar. När jag satt i planet räknade jag ut att jag flög över fängelset i Florida där Stanford sitter för resten av livet. Det fanns en tillfredsställelse i det. Men jag tänkte också på alla människor som förlorade enormt mycket pengar utan att ha turen att tjäna ihop till en del av dem.

Stenson skrev ett treårigt sponsoravtal med Stanford Financial något år innan skandalen briserade 2009. Han var inte ensam golfspelare som förlorade mångmiljonbelopp. Camillo Villegas och Vijay Singh var två andra, tillsammans med Tiger Woods stiftelse, har The Guardian uppgett.

Allen Stanford under en rättegång 2012. Arkivbild.
Allen Stanford under en rättegång 2012. Arkivbild.
Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är Brooks Koepka, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Martin Kaymer, Sergio Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen, Bryson DeChambeau och Henrik Stenson .

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannalag.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

Förutom prispengar har de största stjärnorna lockats med stora sign-on-bonusar. Dustin Johnson uppger exempelvis ha fått över 1 miljard kronor för att ta steget över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om