Succérookiens Ryder Cup-dröm: "Knappt trott det"

Golftalangen Ludvig Åberg har slagit igenom rejält sedan han blev proffs. Nu hoppas 23-åringen kunna övertyga Europalagets kapten Luke Donald om en plats i höstens Ryder Cup. –Det enda jag kan göra är att försöka spela så bra jag bara kan, säger svensken.

Ludvig Åberg hoppas på en plats i Ryder Cup. Arkivbild.

Ludvig Åberg hoppas på en plats i Ryder Cup. Arkivbild.

Foto: John Raoux/AP/TT

Golf2023-07-25 19:00

När flera av världens bästa spelade British Open var Ludvig Åberg hemma i Eslöv då han inte lyckades ta sig in i majortävlingen.

Nu laddar 23-åringen, som blev proffs så sent som i juni, inför två viktiga tävlingar, först i Minnesota och sedan i North Carolina.

– Jag skulle gissa att jag behöver vinna en av dem för att ta mig in i PGA-tourens slutspelet, annars så blir det ett par veckors vila, säger han och tillägger:

– När man blir inkastad i säsongen så pass sent som jag blev så är det lite av ett långskott att ta sig in, men det är klart att jag ska sikta på det ändå.

Spelade med kaptenen

Efter att han tog klivet in i proffslivet har Ludvig Åberg varit namnet på hela golfvärldens läppar. Han har klarat kvalgränsen i samtliga tävlingar han spelat utom en.

Även om han slutade på fjärde plats i Illinois så är nog de två första rundorna tävlingen dessförinnan, som Åberg spelade tillsammans med Ryder Cup-kaptenen Luke Donald, den stora höjdpunkten så långt. Framför ögonen på kapten Donald ledde Åberg tävlingen i Detroit en bit in i den andra rundan.

– Ludvig är en blivande storstjärna. Han får spelet att se enkelt ut, sade Donald då och hymlade inte med att han ser svensken som en kandidat till höstens Ryder Cup-lag.

Svensken själv minns tillbaka på rundorna med Donald.

– Jag var väldigt nervös.

– Jag förstår varför han ville spela med mig och är ju väldigt smickrad över det. Det var också kul att lära känna honom bättre och få chansen att gå runt och prata med en tidigare världsetta.

Drömmen lever

TT: Pratade ni om Ryder Cup?

– Nej, inte under tävlingen. Det var nog mer att han vill veta vem jag är och hur jag tänker.

TT: Många tolkar det som att han överväger att ta ut dig i laget.

– Hade någon sagt till mig för ett par månader sedan att det skulle finnas en chans för mig att spela Ryder Cup så hade jag knappt trott på det. Så att gå från det till att det verkar som att det finns en möjlighet är ju fantastiskt bara det.

– Det enda jag kan göra är att försöka spela så bra jag bara kan och försöka ta mig in i slutspelet. Sedan får vi se vart det tar mig.

TT: Vad skulle det betyda för dig att vara en del av laget i Rom?

– Alla unga spelare i hela världen drömmer om att spela Ryder Cup. Jag är en av dem. Jag har sett det på tv under så många år och att ha chansen att vara med i ett sådant lag känns helt otroligt.

"Tycker han platsar"

Några som vill se Åberg i Europas Ryder Cup-lag är proffskollegerna Alex Norén och David Lingmerth.

– Jag tycker självklart att han platsar i Ryder Cup. Hade jag varit Luke Donald så hade jag valt de som spelar bäst nu och inte stirrat mig blind på att någon kanske inte spelat på touren så länge, säger Norén.

Lingmerth:

– Ludvig har verkligen alla slagen och kanske framförallt rätt attityd. Det är många som har talangen tekniskt, slår häftiga slag och har bra närspel. Jag tycker att Ludvig har allt det där men framförallt huvudet som krävs. Det finns inga situationer som verkar för stora för honom, utan han tar det lugnt och sansat och låter spelet tala för sig själv. Jag tror han har en väldigt ljus framtid.

– Det hade inte förvånat mig överhuvudtaget om han får en plats i Ryder Cup-laget.

Fakta: Ludvig Åberg

Född: Oktober 1999, Eslöv

Främsta meriter: Fyra i PGA-tourtävlingen i Illinois. Historisk som förste amatör att gå direkt till PGA-touren. Tidigare världsetta på collegerankningen.

Aktuell: Spelar dubbla tävlingar i USA för att försöka ta sig in i PGA-tourens slutspel.


Fakta: Ryder Cup 2023

Vad: Klassisk lagtävling mellan Europa och USA, den 44:e i ordningen.

Var: Marco Simone Golf and Country Club i Rom.

När: 29 september–1 oktober

Svenskar: Ludvig Åberg och Alex Norén ligger närmast en plats. Henrik Stenson fråntogs kaptensrollen efter att klivit över till Saudifinansierade LIV-touren.

Titelhållare: USA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om