Svenskarna lÄngt frÄn tÀten: "Vad hÀnder?"

De kommer frÄn England, Tyskland, Skottland, Danmark, Sydafrika och Finland... men inte Sverige. De blÄgula golfhoppen lyser med sin frÄnvaro i toppen av Scandinavian Mixed.

Alexander Björk Àr bÀste svensk efter tvÄ dagars spel i Scandinavian Mixed.

Alexander Björk Àr bÀste svensk efter tvÄ dagars spel i Scandinavian Mixed.

Foto: Anders Wiklund/TT

Golf2023-06-09 18:53

26 svenska spelare finns bland de 156 startande herrarna och damerna pÄ Ullna, men ingen har fÄtt till nÄgon riktig fulltrÀff under de tvÄ första dagarna inför hemmapubliken.

Inför helgen hittar man inte en enda svensk bland de tio bĂ€sta – och att nĂ„gon ska kunna upprepa Linn Grants fjolĂ„rsseger fĂ„r mer eller mindre ses som en omöjlighet.

Det var herrarna som fortsatte att dominera Àven under fredagens spel och en som lyckades med nÀstan allt var engelsmannen Dale Whitnell. 34-Äringen har aldrig vunnit pÄ Europatouren, men har skaffat sig ett utmÀrkt lÀge efter att ha rullat i otroliga elva birdies under den andra rundan. 61 slag för dagen gör att Whitnell, som inledde med 66, Àr hela 17 under par.

AvstĂ„ndet Ă€r sex slag ned till tyske tvĂ„an Yannik Paul – och tolv till tĂ€vlingens bĂ€sta svensk, Alexander Björk, pĂ„ –5.

– Jag sĂ„g pĂ„ sluthĂ„len (hur Whitnell lĂ„g till) och tĂ€nkte "vad hĂ€nder"? Jag tyckte att det var genuint vĂ€ldigt tufft i dag och Ă€r nöjd med mina tre under. SĂ„ elva under Ă€r fantastiskt, sĂ€ger Björk.

Den formstarka smÄlÀnningen har förhoppningar om att klÀttra pÄ ledartavlan under helgen.

– Jag hoppas kunna bygga vidare pĂ„ dagens spel och fĂ„r försöka sikta pĂ„ att "chase Dale", sĂ€ger han med ett skratt.

Bland övriga svenskar som fĂ„r spela vidare i helgen finns Elin Arvidsson och amatördoldisen Tobias Jonsson (bĂ„da –4), samt affischnamnen Madelene Sagström, Linn Grant (bĂ„da –3) och Alex NorĂ©n (–2).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om