Svenskorna går först när Solheim Cup avgörs

Europa leder Solheim Cup inför singlarna, där svenskorna får ett tungt ansvar för att ge laget en bra start. Anna Nordqvist möter Lexi Thompson i den första matchen, medan Madelene Sagström ställs mot Ally Ewing i den andra.

Anna Nordqvist får möta Lexi Thompson när Solheim Cup avgörs.

Anna Nordqvist får möta Lexi Thompson när Solheim Cup avgörs.

Foto: David Dermer/AP/TT

Golf2021-09-06 05:30

Det lär inte vara Nordqvist eller Sagström som får chansen att slå den avgörande putten i årets Solheim Cup, men det betyder inte att deras roller inte är viktiga under singelspelet, som ska avgöra den 17:e upplagan av tävlingen.

Europa har ledningen med 9–7 inför avgörandet, efter en urstark avslutning på söndagens spel, och vill gärna surfa vidare på framgångsvågen under den sista dagens spel i den maffiga golffesten på Inverness Club i Ohio.

Repris från 2017

Mötet mellan Nordqvist och Thompson inledde singlarna även i Des Moines, Iowa, för fyra år sedan. Då blev det oavgjort – lustigt nog med svenskans dåvarande pojkvän och numera man Kevin McAlpine som Thompsons caddie – i ett Solheim Cup som USA till slut vann klart.

Nu är det i stället Europa som kan vara på väg mot den andra segern någonsin på amerikansk mark. Anna Nordqvist har vunnit två av sina tre matcher hittills, medan Lexi Thompson har vunnit en av tre. De två möttes i en bästboll på lördagen, då Nordqvist och Matilda Castren vann klart mot Thompson och Mina Harigae.

Ett litet mentalt övertag för den 34-åriga svenskan, alltså.

För Madelene Sagström är situationen lite av den motsatta. Hon och Ally Ewing möttes så sent som i lördagens kontroversiella bästbollmatch, där det ifrågasatta domslutet mot att Sagström hade flyttat bollen för Nelly Korda blev den stora snackisen.

Ewing och Korda vann till slut då, men lita på att Sagström – som även förlorade sin foursome på söndagen knappt – inte vill lämna årets Solheim Cup utan att ha spelat in en enda poäng.

– Jag har spelat ganska bra, så jag är inte så är orolig. Det är bara att köra på, säger Sagström.

Superrookies möts

Bakom svenskorna möts två av Solheim Cups stora utropstecken i den tredje singeln. Irländska Leona Maguire och amerikanska Jennifer Kupcho är båda rookies och obesegrade. De möttes i söndagens bästbollar, då det blev oavgjort efter att Maguires partner Mel Reid avslutat med en birdie och snuvat Kupcho och Lizette Salas på segern.

Europa behöver 5,5 poäng i de tolv singlarna för att vinna Solheim Cup. Fem poäng räcker för att behålla bucklan, eftersom regerande mästaren får göra det om det slutar oavgjort.

Någon gång runt midnatt, svensk tid, står det klart vilket lag som har varit starkast i årets prestigemöte.

Fakta: Så avgörs Solheim Cup

Singelmatcherna (svensk tid):

18.05: Lexi Thompson–Anna Nordqvist.

18.15: Ally Ewing–Madelene Sagström.

18.25: Jennifer Kupcho–Leona Maguire.

18.35: Nelly Korda–Georgia Hall.

18.45: Mina Harigae–Céline Boutier.

18.55: Austin Ernst–Nanna Koerstz Madsen.

19.05: Lizette Salas–Matilda Castren.

19.15: Brittany Altomare–Carlota Ciganda.

19.25: Megan Khang–Sophia Popov.

19.35: Yealimi Noh–Mel Reid.

19.45: Jessica Korda–Charley Hull.

19.55: Danielle Kang–Emily Kristine Pedersen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om