Sverige i bräschen – går emot IGF och Sörenstam

Internationella golfförbundet, med Annika Sörenstam som ordförande, har välkomnat ryska och belarusiska spelare tillbaka. Europeiska golfförbundet gör tvärtom och fortsätter porta idrottare från de båda länderna. –Vi tycker det är jättebra så klart, säger Svenska golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.

Europeiska golfförbundet går emot Internationella golfförbundet i beslutet om ryska och belarusiska spelare. Arkivbild.

Europeiska golfförbundet går emot Internationella golfförbundet i beslutet om ryska och belarusiska spelare. Arkivbild.

Foto: Mark Humphrey/AP/TT

Golf2023-05-26 18:02

Internationella golfförbundet (IGF) meddelade i början av maj att ryska och belarusiska golfare tillåts återvända om de tävlar under neutral flagg.

Att Europeiska golfförbundet (EGA) nu går tvärtemot anser Håkansson är helt rätt.

– Det ligger i linje med hur vi tycker i svensk idrott, säger han.

"Mycket känslor"

Håkansson berättar att Sverige varit mycket aktivt i processen.

– Golf är rätt starkt i de nordiska länderna. Vi är ganska aktiva i EGA och vi arrangerar mycket tävlingar – och här är vi väldigt överens att det är det ställningstagande vi bör hålla fast vid. Att vi med en stark röst framhäver det tror jag är viktigt.

Han har ännu inte pratat med Annika Sörenstam som är ordförande i IGF.

– Jag kan tänka mig att IGF hade hoppats att det här skulle följa med ut i golfrörelsen men det gjorde inte det. Jag tycker att Europa ska kunna ta ställning i sådana här saker. Det är komplext, mycket känslor inblandat, men jag tycker ändå att det är skönt att det blivit så här.

Inget OS-beslut ännu

I praktiken har IGF ansvar för de olympiska tävlingarna och så arrangerar de världsmästerskapen för amatörer. EGA å sin sida bestämmer själv vad de vill göra med sina tävlingar, precis som Sverige väljer att göra med sina tävlingar.

IGF har ännu inte fattat något beslut om ryska eller belarusiska golfare ska få vara med på OS i Paris nästa sommar, med anledning av att Internationella olympiska kommittén (IOK) inte fattat något beslut i frågan ännu.

Tilläggas ska att det knappt finns någon, från varken Ryssland eller Belarus, som har gjort sig ett namn i golfvärlden i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!