Ta OS-medalj – slipp lumpen

En OS-medalj kan förändra en idrottares liv. Sydkoreanska golfare är de första att skriva under detta. Budskapet är följande: ta en medalj och slipp militärtjänstgöring.

Sungjae Im från Sydkorea i samband med andra runden av golftävlingen i OS i Tokyo.

Sungjae Im från Sydkorea i samband med andra runden av golftävlingen i OS i Tokyo.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Golf2021-07-30 11:36

Första utslaget i OS-golfen, en drive som inte alls hamnade var han ville och till slut bogey. Om Kim Si-Woo var nervös? Det är i så fall fullt förståeligt. Han har tveklöst extremt mycket att spela för när golfen avgörs utanför Tokyo.

Under ett sommar-OS möts livsöden och olika förutsättningar under drygt två veckors tid, bland de mera udda är de två sydkoreanska golfarnas förutsättningar, förutom Kim Si-Woo även hans landsman Sungjae Im.

Kan påverka karriären

För 58 deltagare är det en kamp om medaljer och framgång, för de här två är det ett sätt att slippa 18 månaders militärtjänstgöring som i högsta grad kan påverka deras idrottskarriär.

Utifrån det geopolitiskt ansträngda läget med Nordkorea har det sedan 1957 varit obligatoriskt för män med militärtjänstgöring i Sydkorea.

En viss förskjutning tidsmässigt kan ske vid till exempel studier eller verksamhet utomlands som för de båda golfarna, till vardags medlemmar av den amerikanska PGA-touren. Dock, när man passerat 30-strecket är tidsfristen ute för att få uppskov, annars kan man förlora sitt medborgarskap och till och med hamna i fängelse.

För 26-årige Kim Si-Woo och Sungjae Im, 23, är därför OS en livlina, om samma möjlighet skulle öppnas om någon vann av golfens fyra major-tävlingar är oklart, det har ingen sydkorean hittills lyckats med.

Undantaget om att befrias från militärtjänstgöring implementerades bland annat för landet fotbollslandslag när man på hemmaplan lyckades nå VM-semifinal 2002, även landets baseballag har kunnat dra fördel av detta.

– Jag hade inte velat vara i deras sits. Det kommer kännas konstigt om sydkoreanerna är med i toppen och man själv är där och hugger. Det är ett annorlunda scenario, säger svenske golfaren Alex Norén.

Kämpar i bakgrunden

Svensken som spelat under många år på PGA-touren har sett vad ett sådant här avbrott kan göra för en spelarkarriär. Där finns bland annat Bae Sang-Moon som vunnit två gånger på PGA-touren och spelade i Presidents Cup 2015 innan han klev in i militären. Efter det kämpar han för att komma tillbaka till touren och är nu rankad 958:a i världen.

– Jag har förlorat min känsla för hur man spelar golf, sade Bae Sang-Moon krasst i en intervju 2019.

– Jag tror att det är helt omöjligt att komma tillbaka efter det, säger Norén om att få ett ofrivilligt avhopp från golftouren på 1,5 år.

När TT försöker intervjua Im om ämnet tackar han artigt nej till frågor på engelska och Kim Si-Woo, svarar diplomatiskt:

— Egentligen är det ingen skillnad med en vanlig tävling. Jag försöker alltid gå ut och göra mitt bästa.

Hur ser då möjligheterna ut för de båda när OS-golfen nu kommit halvvägs?

Inte speciellt goda. Kim Si-Woo ligger delad 25:a efter två rundors spel och Sungjae Im är delad 51:a, nio slag från en brons-medalj.

Och även om Paris-OS är bara tre år borta så är det inte ens givet att de får chansen då. Bakom de båda finns nämligen en rad sydkoreanska golfspelare – alla lika angelägna.

Kim Si-Woo har precis som sin landsman Sungjae Im extra anledning att vinna medalj i OS i Tokyo.
Kim Si-Woo har precis som sin landsman Sungjae Im extra anledning att vinna medalj i OS i Tokyo.
Fakta: Koreakonflikten

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Inbördeskriget mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer nu de båda länderna åt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!