The Open kan försvåra för LIV-golfare

Tio procent av spelarna i årets upplaga av British Open spelar på LIV-touren. Men i framtiden kan tävlingen göra det svårare för de som spelar på den Saudi-backade touren. –Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar, säger The Open-chefen Martin Slumbers.

Sydafrikanen Louis Oosthuizen och övriga LIV-golfare kan få det svårt att komma tillbaka till British Open.

Sydafrikanen Louis Oosthuizen och övriga LIV-golfare kan få det svårt att komma tillbaka till British Open.

Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Golf2022-07-13 15:00

British Open kommer inte att porta spelare på LIV-touren nästa år heller, men nu öppnar tävlingschefen Martin Slumbers för att göra det jobbigt för dem på annat vis.

Enligt Slumbers kommer man att se över reglerna för att kvala in till The Open, en av golfens fyra majors och den kanske mest prestigefyllda tävlingen inom sporten.

– Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar som styrelsen anser lämpliga, säger han inför årets tävlingsstart.

– Spelare måste förtjäna sin plats i The Open och det är fundamentalt för dess etos och unika globala dragningskraft.

"Drivet av pengar"

Likt US Open tillät tävlingen LIV-golfarna att delta i år. Enligt Martin Slumbers var det inte möjligt att ändra reglerna så tätt inpå tävlingen, LIV-touren startade för bara en månad sedan.

– Alla visste hur man skulle ta sig in i startfältet inför denna vecka och det står vi fast vid.

PGA-touren har svarat med att porta de spelare som går över till LIV, något som av vissa uppfattats som orättvist. Men Slumbers tycker att spelarna får stå sitt kast.

– Professionella golfspelare är berättigade att välja var de vill spela och att acceptera de prispengar som de erbjuds. Jag har inga som helst problem med det, men ingenting är gratis, säger han och fortsätter:

– Jag tycker inte att LIV-upplägget är det bästa för sporten på lång sikt och det är helt och hållet drivet av pengar. Det undergräver den meritbaserade kulturen och andan av öppen konkurrens som gör golfen så speciell.

"Inte trovärdigt"

De som försvarat LIV-touren lyfter ofta upp att man vill få golf att växa genom att locka de bästa spelarna i världen att spela mot varandra i ett nytt format. Men det är inget som Slumbers köper.

– Att det här handlar om att få sporten att växa är helt enkelt inte trovärdigt och om något skadar det uppfattningen av vår sport.

Ett sätt att stänga ute spelarna i den Saudiarabien-finansierade touren skulle kunna vara att LIV-touren inte är en del av det officiella världsrankningssystemet.

Touren har skickat in en ansökan om att få vara en del av det, och därmed även erbjuda rankningspoäng till sina spelare. Ansökan kommer att behandlas av världsrankningens styrelse.

Får inte spelarna poäng på världsrankningen blir det till slut inte möjligt att kvala in till major-tävlingarna, undantaget är tidigare vinnare som vanligen får en inbjudan av tävlingen i fråga.

Henrik Stenson och Martin Slumbers 2017.
Henrik Stenson och Martin Slumbers 2017.
Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är Brooks Koepka, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Martin Kaymer, Sergio Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen och Ian Poulter.

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren. Vissa av dem har redan avsagt sitt medlemskap på den amerikanska touren, men exempelvis Mickelson och Poulter har inte gjort det.

Även Bryson DeChambeau, som vann majorn US Open 2020, är klar för touren, men 28-åringen spelade inte premiärtävlingen utanför London.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannalag.

Premiärtävlingen vanns av sydafrikanen Charl Schwartzel, US Masters-vinnare 2011. Han fick ta emot segerchecken på 47 miljoner kronor efter att ha gått de tre rundorna på sju under par. Amerikanen Andy Ogletree slutade sist på +24, men fick runt 1,2 miljoner kronor för besväret.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om