Tuffa OS-fajten: "Varit skönt komma från Island"

Många vill spela, men bara två lär få chansen. Konkurrensen om svensk damgolfs platser till OS i Paris är stenhård. –Det hade varit skönt att komma från Island, säger Maja Stark.

Maja Stark hoppas få spela OS i Paris nästa sommar. Arkivbild.

Maja Stark hoppas få spela OS i Paris nästa sommar. Arkivbild.

Foto: Christer Höglund/TT

Golf2023-06-24 09:29

Hon säger det med ett skratt, men när det gäller just OS-platserna är det lite av ett öde att komma från just Sverige. Nu, med ett år kvar av kvalificeringsperioden, är Maja Stark rankad 31:a och strax utanför OS.

Men det är bara ett fåtal länder – USA, Sydkorea, Japan och just Sverige – som tvingas säga nej till spelare rankade topp 50 i världen.

I samband med årets första major pratade TT med några av de svenska stjärnorna om det tuffa läget.

– Konkurrensen är bra, men sedan är det ju jättejobbigt när man pratar just OS. Samtidigt tror jag aldrig att jag hade blivit så bra som jag är nu utan den konkurrens vi har i Sverige, säger Stark.

60 spelare får vara med i OS. Max två från varje nation, med undantaget att ett land får skicka upp till fyra spelare om de är rankade topp 15 i världen.

Tydlig toppkvartett

Sverige har i nuläget Linn Grant rankad 22:a, Madelene Sagström 28:a, Maja Stark 31:a och Anna Nordqvist 41:a. Men redan den här veckan, i PGA-mästerskapet på Baltusrol utanför New York, kan stora omkastningar ske. Och senare i sommar väntar ytterligare tre majors med många rankningspoäng på spel.

– OS är ju det största och jag älskar att kolla på OS. Jag har alltid velat vara med och det hade varit en så himla kul upplevelse att få vara del av den där kulturen där alla olika idrotter samlas, säger 23-åriga Stark.

Hon försöker ändå ha en sund inställning till konkurrenssituationen inför nästa sommar.

– När någon började snacka om OS med mig förut blev jag nästan spyfärdig, jag kunde knappt tänka på det för att jag kände så mycket press på mig själv. Nu känner jag att mitt liv är jättebra ändå. Det är inte hela världen om jag inte kommer med till OS nästa år, jag är ganska ny. Det är "fine", det finns fler chanser.

"Spark i baken"

En som redan har spelat ett OS är Madelene Sagström, som i dagsläget också håller en av Sveriges två platser till Paris. Hon var med i Tokyo 2021 och känner av den ökade konkurrensen från stjärnskott som Stark och Grant.

– Det är ju skithäftigt, vi visste ju alla att de här unga svenskorna skulle komma och nu får vi äldre en liten spark i baken, säger 30-åringen.

– Folk bara drömmer om att ta sig till ett OS och jag kommer alltid ha spelat ett. Att kunna få göra det två gånger hade varit fantastiskt. Sedan skulle jag vilja få lite mer av den där riktiga OS-upplevelsen eftersom det var coronapandemi när vi var i Tokyo. Jag gjorde inget annat och gick inte på några andra idrotter.

Rankningen den 24 juni nästa år avgör vilka som får pegga upp i Paris drygt en månad senare. Mycket talar för att den blågula fajten om OS-platser kommer pågå ända in till målsnöret.

Maja Stark:

– Det är inte så att man kommer få en ful tackling som domaren ser, alla fattar att det är ens egen förmåga som avgör och golfrankingen är väldigt rättvis. Jag hoppas att ingen blir bitter på någon annan än sig själv om man inte kommer med.

Fakta: Bästa svenskorna på världsrankningen

22) Linn Grant, 3,35 poäng.

28) Madelene Sagström, 2,68.

31) Maja Stark, 2,42.

41) Anna Nordqvist, 2,17.

130) Caroline Hedwall, 0,86.

157) Frida Kinhult, 0,76.


Fakta: OS-golfen

Golfen kom efter 112 års frånvaro tillbaka på det olympiska programmet inför OS 2016.

60 spelare får vara med i OS. Max två från varje nation, med undantaget att ett land får skicka upp till fyra spelare om de är rankade topp 15 i världen.

Svenska deltagare i Rio 2016: Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg.

I Tokyo 2021: Anna Nordqvist och Madelene Sagström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om