Uppgifter: PGA svarar efter Saudi-intåget

Flera golfstjärnor har gått över till den kritiserade LIV-touren. Det får USA-touren att agera. Nu finns förslag på bland annat höjda prissummor och tre nya penningstinna tävlingar.

Brooks Koepka är senaste spelaren att ansluta till LIV-touren.

Brooks Koepka är senaste spelaren att ansluta till LIV-touren.

Foto: Julio Cortez/AP/TT

Golf2022-06-22 09:18

Stjärnor som Dustin Johnson, Phil Mickelson och Sergio Garcia spelade LIV-tourens premiärtävlingen i London i början av juni och så sent i tisdags blev fyrfaldige majorvinnaren Brooks Koepka klar för den Saudisponsrade touren.

Den nya touren lockar med enorma prispengar – totalt 2,5 miljarder kronor – och sign on-bonusar. Enligt uppgift fick till exempel Dustin Johnson 1,2 miljarder för att ta steget över.

Enligt uppgifter har nu PGA-tourens ordförande, Jay Monahan, föreslagit flera förändringar.

Ett av förslagen är att öka den totala prissumman till 20 miljoner dollar, motsvarande runt 210 miljoner kronor, i åtta befintliga tävlingar. Man vill även införa tre nya penningstinna tävlingar med en prispott på 25 miljoner dollar som ska ha ett begränsat startfält och avgöras utan kvalgräns. Förändringarna kan införas redan till nästa år.

Ett tredje är att ändra golfens "kalenderår" till januari till december. I dag startar säsongen på hösten vilket har lett till kritik från vissa spelare som menar att det gör att det inte finns någon tydlig försäsong.

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och DP World Tour i Europa.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är Phil Mickelson, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka, Martin Kaymer, Sergío Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen, Patrick Reed och Ian Poulter.

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren. Vissa av dem har redan avsagt sitt medlemskap på den amerikanska touren.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannalag.

Premiärtävlingen i London vanns av sydafrikanen Charl Schwartzel, US Masters-vinnare 2011. Han fick ta emot segerchecken på 47 miljoner kronor.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om