Världsfemman: "Rankningssystemet är skrattretande"

Golfstjärnan Jon Rahm är inte nöjd med sportens poängrankningssystem. –Jag anser det skrattretande, säger spanjoren.

Världsfemman Jon Rahm är inte glad över hur världsrankningspoängen delas ut i helgen. Arkivbild.

Världsfemman Jon Rahm är inte glad över hur världsrankningspoängen delas ut i helgen. Arkivbild.

Foto: Stephen B. Morton/AP/TT

Golf2022-11-16 12:57

Tidigare Europatouren, numera DP World Tour, ska avgöras med slutspel i Dubai i helgen. Trots ett stjärntätt startfält är det dock begränsat med världsrankningsspoäng som delas ut.

Det uppskattas inte av tidigare slutspelsvinnaren Jon Rahm.

– Jag ska var så tydlig jag kan. Jag anser att OWGR (rankningssystemet) är skrattretande i sin nuvarande form, dundrar han på en presskonferens.

"Bryr mig inte"

Segraren i Dubai, där sju av världens 25 högst rankade spelare deltar, får 21,82 poäng. Det kan jämföras med helgens PGA-tourtävling där ingen av topp 25-spelarna spelar. Där får vinnaren 38,38 poäng.

– Faktumet att RSM Classic (PGA-tourtävlingen) inte har någon topp 20-spelare och ger fler poäng än denna tävling, när vi har sju av topp 25-spelarna, är skrattretande, säger Rahm.

Världsfemman utvecklar:

– Att ha de bästa spelarna i världen gör tävlingen automatiskt bättre. Jag bryr mig inte om vad systemet säger. Jag anser att de har gjort ett misstag.

Världens bästa leder

Det går inte att nämna världsrankningspoäng utan att adressera LIV-touren. Den saudistödda nykomlingen, som spelas över 54 hål utan kvalgräns, utfärdar inga poäng i dagsläget, vilket har fått många LIV-spelare att gå i taket.

– Jag tror att många är emot att de ska ges poäng. Om det är ett krav med 72 hål och kvalgräns kanske man ska ge dem 75 procent av poängen i stället. Jag tror också att det är en process som kommer ta några år så de måste respektera det som alla andra tourer har gjort, säger Rahm.

Inför finalspelet i DP World Tour leder världsettan Rory McIlroy säsongslånga "Race to Dubai". Bäste svensk är Alex Norén på 31:a plats.

Tävlingen börjar på torsdag morgon, svensk tid, och sänds på Viaplay.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om