Besvikelse kanske ni tänker? Varför? Här kommer förklaringen. 

–  Jag kände förstås en enorm glädje när det var klart, men jag hade gärna sett Vetlanda som motståndare. Det hade varit en drömfinal på flera sätt. Inte bara sportsligt, utan även ekonomiskt. Det känns som att det finns en längtan bland båda klubbarna att mötas i en final, säger Tomas Karlsson över en bit mat.

Han har hunnit samla tankarna efter tisdagens semiretur mot Västervik. Många undrade nog lite till mans vad som var på gång att hända på G&B Arena –  till en början. Morgan Anderssons gäng rivstartade och ryckte ifrån direkt i inledningen. 

Karlsson var aldrig orolig, ändå.

–  Nä, jag kände mig ganska lugn. Så här i efterhand var det bara bra att matchen utvecklades så som den gjorde. Det var jämnt in i det sista. 

 

Men nu är ni där, i final igen. Trodde du det efter allt som hände i inledningen av säsongen?

–  Nja, kanske inte att vi skulle vinna grundserien igen, men att vi skulle ta oss till slutspel var jag säker på. Men självklart var det jättejobbigt när Greg (Hancock) lämnade laget efter hans frus sjukdomsbesked. I det läget tänkte man inte på klubben, utan på Greg och hans familj. 

Utöver det så var kaptenen Maciej Janowski skadad. Värre blev det när även Patryk Dudek fick en skada. 

Resultatmässigt gick det också tungt för Dackarna. Så kom vändningen. Skadeläget blev bättre, Piotr Pawlicki kom in och laget började vinna. Så ofta att Dackarna vann grundserien. 

 –  Vi har visat en enorm styrka. 

 

Nu väntar ny final mot Smederna, de dubbla regerande mästarna. Tomas Karlsson är segerviss: 

–  Gör vi vad vi ska så vinner vi. Jag tycker att vi har ett bättre lag än Smederna. Sedan vet vi att de har förmågan att höja sig i matcher av cup-karaktär. Jag vet inte om det är Jerker Eriksson (lagledare) som lyckats lyfta laget, eller om det är förarna som har det i sig själva. 

Karlsson hoppas att publiken sluter upp till finalen. En final där Dackarna inleder borta i Eskilstuna, för att avsluta hemma i Målilla. 

–  Jag tror att ett bra publikstöd kan ha stor betydelse. Det är klart att det är en extra morot för våra förare om de känner att de har ett starkt stöd i ryggen. 

 

Publikmässigt har annars säsongen varit en besvikelse. Matcherna har inte lockat så mycket åskådare som man hoppats från Dacke-håll. 

–  Det finns flera orsaker till det. En förklaring är att vare sig Greg eller Hans Andersen kör. De var stora publikfavoriter. Det märkte vi inte minst på förra årets presentation av laget. De båda fick klart mest jubel. Att matcherna tv-sänds tror vi också påverkar. I vilken utsträckning vet vi inte. Vi har inte heller haft vädret på vår sida. Förra året hade vi ofta kanonväder,  så har det inte varit i år. 

Tomas Karlsson säger också att det finns fog för en viss självrannsakan. 

–  Ja, absolut. Gör vi tillräckligt för att locka åskådare till matcherna? Vi hade mycket åskådare i grundseriematchen mot Västervik, då vi hade hoppborgar och annat för barnfamiljer. 

Så, nämn tre saker till varför ni tar guld?

–  Vi har det klart jämnaste laget, vi har seriens kanske bästa reserver och har flera matchvinnartyper i Janowski, Dudek och Pawlicki. 

Under sina fyra år som ordförande har Dackarna gått till final tre gånger. Nu vill Tomas Karlsson kröna allt det där med ett hett efterlängtat guld.