Alexandersson överlägsen i premiären

Är man världens bästa orienterare betyder ett långt tävlingsuppehåll inte särskilt mycket. Tove Alexandersson, Stora Tuna, vann SM i medeldistans överlägset.

Tove Alexandersson var överlägsen i SM. Arkivbild.

Göteborg2020-09-19 16:05

Hon var 3 minuter och 16 sekunder före tvåorna Lilian Forsgren, Tisaren, och Lina Strand, Göteborg-Majorna.

– Jag har sprungit väldigt bra orienteringstekniskt. Lugnt och försökt plocka kontrollerna, säger Alexandersson till SVT.

– Det gick bra fram till näst sista kontrollen, där jag gjorde en rejäl miss. Annars hade det varit ett riktigt, riktigt bra lopp.

Den svenska orienteringseliten har inte tävlat på elva månader. SM i medel- och långdistans avgörs i skogarna utanför Göteborg.

Alexandersson tog storslam på VM i fjol med tre guld, vann världscupen och belönades senare med både Bragdguldet och Jerringpriset.

Gustav Bergman vann herrarnas medeldistans och tog därmed sitt 14:e SM-guld. Ravinen-löparen var 2 minuter och 35 sekunder före tvåan Martin Regborn från Hagaby, som var två sekunder före Emil Svensk, Stora Tuna.

Bergman säger att han var osäker på sin form inför start eftersom det var första tävlingen på nästan ett år.

– Jag tror att alla har varit osäkra på formen. Vi hade inte mötts på den här nivån sedan i fjol. Det är kul, det är det här som är anledningen till att vi håller på, säger han till SVT.