Biles snubblade – men var ändå ostoppbar

Simone Biles succécomeback fortsätter. På fredagen tog den amerikanska gymnastikstjärnan sitt 21:a VM-guld. 26-åringen hade till och med råd att snubbla.

Simone Biles var i en klass för sig i fredagens mångkampsfinal i VM i artistisk gymnastik.

Simone Biles var i en klass för sig i fredagens mångkampsfinal i VM i artistisk gymnastik.

Foto: Geert vanden Wijngaert/AP/TT

Gymnastik2023-10-06 22:22

Biles fick skippa ett helt hopp när hon från ingenstans snubblade till i fristående, grenen som avslutade mångkampsfinalen i belgiska Antwerpen. Men i övrigt var det i princip en fläckfri finish från den amerikanska superstjärnan, och guldet var aldrig hotat.

Ner till brasilianskan Rebeca Andrade på silverplats skiljde klara 1,633 poäng. Bronset gick till en annan amerikanska, Shilese Jones.

VM-guldet var Simone Biles 21:a i karriären – det 20:e kom i onsdagens lagtävling – och det sjätte i mångkamp. Totalt har hon tagit 27 VM-medaljer i artistisk gymnastik genom åren. Det första guldet tog hon som 16-åring i samma gren, i samma stad, för tio år sedan.

I och med fredagens guld är hon också den mest dekorerade mästerskapsgymnasten genom tiderna, kvinna som man. Med 34 VM- och OS-pallplatser är hon ensam etta på listan, en medalj före belarusiern Vitlaji Sjtjerbo, skriver AP.

Biles återkomst i världstoppen har varit imponerande. Efter misslyckandet i OS i Tokyo för två år sedan, där hon fick nöja sig med ett brons individuellt, drog hon sig tillbaka från allt tävlande för att fokusera på sin mentala hälsa.

För två månader sedan gjorde hon comeback, och sedan dess har hon åter varit världens bästa gymnast.

På lördagen kan det bli två nya guld, när det är dags för grenfinaler i hopp och barr. Biles vann kvalet i alla grenar utom just barr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om