Gymnaster kräver en oberoende utredning

En grupp kanadensiska gymnaster har bett myndigheter att starta en oberoende utredning. Anledningen ska vara "osund kultur".

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Gymnastik2022-03-28 18:16

Gruppen, som har bett om den oberoende utredningen, består av 71 nuvarande och före detta gymnastiklandslagsmedlemmar.

De har skickat ett öppet brev till Sport Canada (motsvarande idrottsförbundet) där de skriver att de "inte längre kan vara tysta" då ingen förändring har skett.

"Den nuvarande styrelsen och vd för GymCan (kanadensiska gymnastikförbundet) har misslyckats med att ta itu med dessa frågor och med att förtjäna idrottarnas förtroende. Deras oförmåga att adekvat reagera på pågående systemmissbruk, misshandel och diskriminering är oroande", står det i brevet.

Gruppen har beskrivit miljön som "pågående osund kultur och kränkande metoder som kvarstår inom kanadensisk gymnastik".

Gymnasterna är den senaste gruppen kanadensiska idrottare som kräver förändringar inom det kanadensiska OS-programmet. Tidigare har en grupp bob- och skeletonidrottare bett sitt nationella förbunds vd att avgå med omedelbar verkan.

"Vi stöder kollektivt alla som överlevt övergrepp och hyllar modet hos de som har trätt fram för att dela sina berättelser för att förbättra idrotten för alla", skriver gymnasterna i brevet.

Vidare beskriver gruppen att gymnaster som upplevt övergrepp "lider av betydande pågående psykologiska och fysiska konsekvenser, inklusive depression, ångest, ätstörningar och kronisk smärta".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om