Axnér: "KÀnns ju inte helt rÀttvist"

VĂ€gen till en VM-semifinal Ă€r benhĂ„rd för de svenska handbollsdamerna. NĂ€r rankningssystemet sattes ur spel hamnade en hel drös av toppnationer pĂ„ Sveriges slutspelshalva. –Det kĂ€nns ju inte helt rĂ€ttvist, sĂ€ger förbundskaptenen Tomas AxnĂ©r.

Sverige och förbundskaptenen Tomas Axnér fÄr en tuff resa för att nÄ en semifinal i damernas handbolls-VM i Spanien i december.

Sverige och förbundskaptenen Tomas Axnér fÄr en tuff resa för att nÄ en semifinal i damernas handbolls-VM i Spanien i december.

Foto: Johan Nilsson/TT

Handboll2021-11-04 05:45

NĂ„gra dagar efter lottningen av grupperna till handbolls-VM i Spanien, som avgörs 1–19 december, blev det kĂ€nt att Internationella handbollsförbundet (IHF) Ă€ndrat i strukturen kring slutspelstrĂ€det.

En Ă€ndring som gör att topp sex i sommarens OS – Frankrike, Ryssland, Norge, Sverige, NederlĂ€nderna och Montenegro – hamnar pĂ„ samma halva och kan stĂ€llas mot varandra i kvartsfinal.

"Inte varit jÀttenöjd"

– Den kĂ€nns ju inte rĂ€ttvist. Samtidigt Ă€r det kanske de högst rankade lĂ€nderna du borde stĂ€lla den frĂ„gan till. Vi Ă€r rankade i andra seedningspott och kan inte pĂ„verka det pĂ„ samma sĂ€tt, men jag hade ju inte varit jĂ€ttenöjd om jag hade trĂ€nat nĂ„gon av de högst rankade lagen och hamna i sĂ„ svĂ„ra möjliga kvartsfinaler, sĂ€ger Tomas AxnĂ©r till TT.

Exempelvis Danmark – som missade OS – och vĂ€rdnationen Spanien (VM-tvĂ„a 2019) Ă„terfinns pĂ„ den andra halvan och fĂ„r möta övriga toppnationer först i en semifinal.

– Tittar man pĂ„ den andra sidan Ă€r det ju betydligt enklare att ta sig fram, sĂ€ger AxnĂ©r, som ledde damlandslaget till dess bĂ€sta OS-placering genom tiderna nĂ€r Sverige blev fyra i Tokyo i somras.

Förklaringen frÄn IHF var att det skulle skapa "mindre stress och mindre logistik" nÀr landslagen ska resa mellan olika spelorter, skriver förbundet till danska TV2.

– Logistik, resor och covid-19 var vĂ€l en parameter. Sedan Ă€r det att vĂ€l att vĂ€rdnationen ocksĂ„ kan lĂ€gga sig pĂ„ vilken halva man vill ligga pĂ„, sĂ€ger AxnĂ©r.

TT: Är det bra för handbollen rent generellt att det blir sĂ„ hĂ€r?

– Man kan ju undra nĂ€r man tittar pĂ„ det utifrĂ„n om varför har vi ett rankningssystem? Det var ju samma i Japan att de kunde vĂ€lja vilken sida de ville ligga pĂ„ i ett OS. Det kĂ€nns ju inte helt rĂ€ttvist och jag vet inte exakt hur det gĂ„r till i andra sporter, men det Ă€r klart att ett rankningssystem Ă€r ett rankningssystem och borde gĂ€lla i lottningen, tycker jag.

För Sveriges del innebĂ€r det en eventuell kvartsfinal mot finallagen i OS – Frankrike eller Ryssland, trean Norge kan bli motstĂ„ndare redan i mellanrundan. NederlĂ€nderna och Montenegro möter Sverige i det första gruppspelet respektive i mellanrundan.

"Göra ett jÀkligt bra försök"

TT: Vad blir en rimlig mÄlsÀttning för er i VM?

– Har man en gĂ„ng varit fyra i vĂ€rlden (OS) och lyckats vet man att det Ă€r möjligt, Ă€ven om det krĂ€vdes vĂ€ldigt starka prestationer och nĂ„gra överraskande segrar, sĂ€ger Tomas Axner och fortsĂ€tter:

– Den vetskapen har vi med oss in, men vi vet samtidigt att vi mĂ„ste slĂ„ lag som antingen Norge (mellanrundan), Frankrike eller Ryssland för att ens ta oss till en semifinal. Det Ă€r ingenting som man bara kan bestĂ€lla och jag tycker inte att man kan krĂ€va det av oss, men med det sagt sĂ„ Ă€r det klart att vi ska göra ett jĂ€kligt bra försök.

Fakta: Handbolls-VM i Spanien

Handbolls-VM för damer avgörs 1–19 december i Spanien. Spelorter Ă€r CastellĂłn, Granollers, LlĂ­ria och Torrevieja.

Format: Åtta fyrlagsgrupper dĂ€r de tre bĂ€sta i varje grupp gĂ„r vidare till mellanrundan och tar med resultaten frĂ„n de inbördes mötena. I mellanrundan skapas fyra sexlagsgrupper och de tvĂ„ bĂ€sta i varje grupp gĂ„r vidare till kvartsfinal.

Följande grupper slÄs ihop i mellanrundan: grupp A och B, grupp C och D, grupp E och F samt grupp G och H.

I kvartsfinalerna möts lagen frÄn grupp A/B och C/D pÄ den ena halvan. PÄ den andra halvan av slutspelstrÀdet möts lagen frÄn grupp E/F och G/H.

Kvartsfinaler, semifinalerna, bronsmatchen och finalen spelas i Granollers.

Grupp A (Granollers): Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien

Grupp B (Llíria): Ryska Handbollförbundets lag, Serbien, Kamerun, Polen

Grupp C (Castellón): Norge, RumÀnien, Kazakstan, Iran

Grupp D (Torrevieja): NederlÀnderna, Sverige, Puerto Rico, Uzbekistan

Grupp E (LlĂ­ria): Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien

Grupp F (Granollers): Danmark, Sydkorea, Tunisien, Kongo-Brazzaville

Grupp G (CastellĂłn): Kroatien, Japan, Brasilien, Paraguay

Grupp H (Torrevieja): Spanien, Österrike, Argentina, Kina

Sveriges tre gruppspelsmatcher:

Fredag 3 december: Uzbekistan (klockan 20.30)

Söndag 5 december: Puerto Rico (15.30).

Tisdag 7 december: NederlÀnderna (20.30).

KĂ€llor: Handbollslandslaget.se, ihf.com

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!