Axnér: "När saften tar slut, tar den slut"

Ett mästerskap är långt. Har du inte nog med bränsle i tanken tar det stopp innan det är över. Handbollsdamerna fick soppatorsk i bronsmatchen mot Norge, storstryk med 19–36. –När saften tar slut, tar den slut. Vi har kanske heller inte rutinen att spela så långt in i mästerskapen, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Trots genomklappningen i bronsmatchen mot Norge kan förbundskaptenen Tomas Axnér se tillbaka på ett starkt svenskt OS för handbollsdamerna.

Trots genomklappningen i bronsmatchen mot Norge kan förbundskaptenen Tomas Axnér se tillbaka på ett starkt svenskt OS för handbollsdamerna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Handboll2021-08-08 07:26

Insättningarna de senaste två veckorna på den svenska OS-truppens pluskonto har varit flera och betydande.

Handbollsdamerna roade, imponerade i gruppspelet och tog sig till semifinal och en tapper match mot Frankrike.

Men det var fysiska och mentala urladdningar som kostade. Ett batteri av de egenskaper och färdigheter – kraft, spänst, koncentration, fantasi och precision – som krävs för att rå på Norge saknades i bronsmatchen.

Matchen var över i halvtid – 7–19 var snudd på pinsamma siffror för ett lag som gör anspråk på att etablera sig i det internationella toppskiktet. Och raset fortsatte i andra.

Mätt sig med de främsta

Segrarna i gruppspelet mot Spanien, det ryska laget och oavgjort mot Frankrike visade att landslaget kan mäta sig med toppnationerna. Att orka hela vägen får bli läxan att lära från OS.

– Jag tror att spelarna försöker hitta extra krafter men det finns inget kvar i reserverna längre. Det är var väl åttonde matchen och vi har spelat väldigt hårt på några spelare, säger Axnér.

Men han vill inte att genomklappningen ska dominera slutintrycket.

– För min del är det är det lite smolk i bägaren att vi inte orkar. Sett till helheten är det en remarkabel resa vi gjort från EM fram till nu. Det är jag väldigt nöjd med. Jag kan låta den här matchen trilla mellan stolarna. Samtidigt är den en påminnelse om hur mycket vi måste orka i slutet av en turnering.

Det långsiktiga målet för Axnér är OS i Paris. I samarbete med träningsrådgivaren Rickard Nilsson på Sveriges olympiska kommitté byggs spelarna fysiskt för att klara den handboll han vill spela.

"Ska flyga i Paris"

– Den omställningen är vi bara i början av. Min tanke är alltid här och nu men tanken har hela tiden varit att vi ska flyga i Paris 2024. Vi har tre år på oss att jobba och då är det väl bra att få sig en örfil ibland och få veta att det är hårt arbete som gäller.

Mästerskapsdebutanten Jenny Carlson var djupt besviken efter matchen – men ser också att det finns mycket positivt att bygga vidare på.

– Vi vinner mot några av de bästa lagen i världen i gruppspelet och vi kommer fyra. Det var ingen som trodde att vi skulle göra det. Vi visar tydligt i gruppspelet, mot Sydkorea i kvartsfinalen och även mot Frankrike i semifinalen att vi är med där uppe, säger Carlson.

EM i januari

– Det är klart att det finns saker kvar att jobba med. En är att försöka kunna vara bättre i såna här matcher, säger veteranen Jamina Roberts.

Mästerskapen kommer tätt. Redan i januari spelas EM i Ungern och Slovakien.

– Vi har hittat någonting som vi vill bygga på. När man känner att man är något på spåren vill man fortsätta. Det har varit kul fram tills i dag, säger Roberts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!