Axnérs huvudbry: Vem ska vakta målet?

Johanna Bundsen på Sveriges träning inför VM-mötet med Ungern.
Johanna Bundsen på Sveriges träning inför VM-mötet med Ungern.

Förbundskapten Tomas Axnér har fått ett lyxproblem på halsen inför kvällens viktiga match mot Ungern i handbolls-VM. Vem av Sveriges formtoppade målvakter ska få chansen från start? –De har tre målvakter att lita på, säger Johanna Bundsen till TT.

Handboll 9 december 2023 06:15

Johanna Bundsen har varit en stabil sista utpost i det svenska damlandslaget i flera år och i den pågående VM-turneringen i Göteborg har även Evelina Eriksson visat att formen är god.

Och mot Kamerun senast (37–13) stod debutanten Irma Schjött för en imponerande insats. 25-åringen noterade hela 58 i räddningsprocent och svarade dessutom för två mål framåt.

Schjötts match har nog gett förbundskapten Tomas Axnér lite huvudbry – vem av de tre målvakterna ska spela mot Ungern i kväll?

– Det är jätteskönt att vi har kommit in i det alla tre, säger Johanna Bundsen och berättar att det bara råder sund konkurrens mellan trion.

– Vi trivs bra med varandra och stöttar varandra hela tiden.

"Vill alltid spela"

Bundsen är mer eller mindre uttalad etta mellan stolparna, men med tanke på Eriksson och Schjötts fina prestationer kan det bli en bänkplats mot Ungern för henne. Om hon skulle bli besviken om hon petas?

Nja.

– Man vill alltid spela, men det är inte mitt val att ta. Jag är redo om jag får starta och jag är redo om det blir så att jag ska hoppa in. Det har varit många matcher och det kommer vara många matcher. Så det är bara bra om vi kan gå runt lite.

Defensiven nyckeln

Det är inte bara målvaktsspelet som har fungerat bra för Sverige hittills under turneringen. Försvarsspelet i stort har långa stunder varit prickfritt och enligt Bundsen måste det till en ny bra defensiv insats om det ska bli seger mot svårspelade Ungern.

– Vi har stått bra bakåt under alla matcherna och fortsätter vi på den vägen kommer det generera i att vi får lätta kontringsmål. Så defensiven är väldigt viktig, säger hon.

Fakta: Så går handbolls-VM vidare

I kväll: Sverige-Ungern.

Måndag 11 december: Sverige-Montenegro.

Därefter väntar förmodligen kvartsfinal. Två lag från varje grupp går vidare till slutspelet, och om Sverige tar sig vidare väntar ett lag från grupp 3. Från grupp tre väntas guldfavoriten Danmark och svårspelade Tyskland gå vidare, men även Polen, Japan och Rumänien har chansen att nå kvartsfinal.

Inför matchen mot Ungern toppar Sverige grupp 1.

Slutspelet spelas i Danmark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa