Axnérs lyxproblem: "En trygghet"

Vem är egentligen Sveriges förstamålvakt? Enligt förbundskapten Tomas Axnér finns det ingen.
–Vi ser det inte som att vi har en utpräglad förstamålvakt, som många vill få det till, säger han inför kvällens nyckelmatch mot Danmark.

Jessica Ryde stod hela matchen mot Serbien och delar av den mot Slovenien.

Jessica Ryde stod hela matchen mot Serbien och delar av den mot Slovenien.

Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Handboll2022-11-08 07:33

Johanna Bundsen har näst bäst räddningsprocent i SHE och Jessica Ryde är tredje bäst i den danska ligan inför mästerskapet – och vem som ska stå mellan stolparna för Sverige är främst en kamp mellan dem två. En position de båda gillar

TT: Har Axnér lite av ett lyxproblem när han ska välja vem som ska stå?

– Det får man säga. Jag tycker man ser det på våra träningar; vi pressar verkligen varandra att försöka rädda en boll till och jag tror verkligen att det är ett vinnande koncept, säger Ryde och fortsätter:

– Sen är det väldigt kul. Och det som är ännu bättre är att det är två otroligt bra människor också och det gör att det är kul, en bra miljö att vara i.

"Är en trygghet"

Hon får medhåll av kollegan Bundsen:

– Det är en trygghet, känner jag i alla fall. Jag har jobbat ihop med Jessica och Evelina (Eriksson) länge nu, vi känner varandra väl och vet vad vi kan och vad vi går för, och vi stöttar varandra i allt. Så det är jätteskönt att vi har hållit oss på en så bra nivå.

Förbundskapten Tomas Axnér ser det inte som att någon är förstavalet, han vill anpassa planen efter vilket motstånd som väntar. Ryde stod i premiären mot Serbien medan Bundsen startade mot Slovenien.

– Vi har två väldigt, väldigt bra målvakter. Vi ser det inte som att vi har en utpräglad förstamålvakt, som många vill få det till. De har olika kvalitéer som passar olika bra för olika motstånd, säger han.

"Kräver pannben"

Att ha en lagkompis som håller en lika hög nivå betyder också att pressen ökar, men både Ryde och Bundsen har varit med länge och har vant sig vid den. Men till syvende och sist vill bägge spela så mycket som möjligt.

– Den som är bäst ska spela, och det är deras (ledarstabens) val att göra. Det enda jag kan göra är att påverka hur jag presterar, det är klart att alla vill spela, säger Bundsen.

Hon får medhåll av Ryde:

– Jag är inte mer än människa och skulle jag komma med till ett mästerskap och få sitta på bänken så hade jag såklart blivit besviken på mig själv som inte gjort det bättre, men det är ju den vardagen som är. Jag är bara glad att jag har kommit till punkten där jag är glad att ha två bra målvakter som pressar mig till att göra bra träningar, för jag vet om att det kommer att göra mig bättre. Men det kräver absolut att man har pannben att inte ge upp.

Fakta: Fortsättningen av EM

Tre lag från varje grupp tar sig vidare till mellanrundan där två grupper slås ihop till ett nytt gruppspel. Med sig tar lagen de poäng som de tagit mot andra avancerande lag.

Om Sverige vinner över Danmark får Sverige med sig maximala fyra poäng till mellanrundan. Men om Danmark vinner får Sverige bara med sig två poäng in i mellanrundan. Det skulle i praktiken betyda att Sverige behöver vinna alla matcher i mellanrundan för att ta sig till semifinal, inklusive den mot favoriten Norge.

Sveriges grupp slås ihop med den grupp som innehåller Norge, Kroatien, Ungern och Schweiz.

När alla mött varandra i gruppen går de två lag med mest poäng vidare till semifinal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!