Axnérs nycklar mot Norge

Sverige ställs mot tuffast möjliga motstånd i mellanrundans första match i handbolls-EM: Norge. Här är förbundskapten Tomas Axnérs nycklar för seger:

Förbundskapten Tomas Axnér och assisterande förbundskapten Johanna Wiberg har en plan mot Norge.

Förbundskapten Tomas Axnér och assisterande förbundskapten Johanna Wiberg har en plan mot Norge.

Foto: Christine Olsson/TT

Handboll2022-11-12 05:22

+ Försvaret

Det har tjatats mycket om det svenska försvarsspelet i mästerskapet. Men mot ett effektivt lag som Norge kommer det att vara viktigare än någonsin.

– Vi behöver få till en fullträff bakåt, vi vet att vi möter exceptionellt bra handbollsspelare, säger Axnér.

Från Norges håll lyfts också det svenska försvarsspelet som en viktig del att få koll på.

– Farten är väldigt extrem och mycket tryck. Sedan har de individuella kvaliteter också. I mittförsvaret är det Linn Blohm och Anna Lagerquist som spelar på en mer aggressiv nivå än många andra, det skulle jag säga är deras styrkor, säger Stine Bredal Oftedal.

Hon menar att farten är något lagen har gemensamt.

– Jag vill säga fart för oss också, på ett annat sätt men farten är viktig för oss också. Det som är annorlunda är att vi har några storskyttar, det visade Sverige också mot Danmark, men jag hoppas att vi har ännu mer där.

+ Effektiviteten

De senaste matcherna har Sverige haft stora problem med att få in bollen i mål. Man kommer till avslut men bränner sina lägen.

– Vi behöver göra enkla mål på kontring och vi måste vara kyliga i våra avslut, säger Axnér.

De norska spelarna vet om att Sverige är ett lag som tycker om att kontra. Central för det spelet är Nathalie Hagman som gjorde nio mål både mot Serbien och Slovenien. Men hon är inte huvudfokus i det norska försvaret.

– Jamina Roberts är väldigt aktiv, sedan har de bra spelare i Lindqvist, Strömberg och Carlsson. Det blir enormt viktigt att inte alla de får tre, fyra, fem mål vardera. Vi kan leva med att Hagman får tio mål så länge inte resten har fyra, fem mål, så det blir väldigt viktigt, säger Nora Mørk.

+ En trimmad A-traktor

I fjolårets VM-turnering lyckades Sverige ta en poäng av Norge, mycket tack vare sitt sju mot sex-spel som överraskade i alla fall de norska spelarna. Ledarna säger sig däremot inte ha varit överraskade.

– Det är bara om en traktor rullar in på planen som vi blir överraskade, säger Norges svenska målvaktstränare Mats Olsson.

Tomas Axnér vill inte avslöja någon taktik, men några ess finns kvar i rockärmen.

– En trimmad a-traktor har vi kanske. Vi har en stark tilltro till vårt försvarsspel och det vi gör där och vi vet att det fungerar mot allt motstånd, sedan är det klart att vi spånar på saker som vi skulle kunna förändra en matchbild med.

Förbundskapten Tomas Axnér.
Förbundskapten Tomas Axnér.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!