Bänkad Ekberg viktig för Kiels CL-brons

Niclas Ekberg vann bronsmatchen mot Andreas Nilssons Veszprem i handbollens Champions League. Ekberg spelade en viktig roll – trots att han var bänkad i matchen – med att sätta fyra straffkast.

Niclas Ekbergs Kiel vann bronsmatchen i Champions League. Arkivbild.

Handboll2022-06-19 17:28

Niclas Ekberg och THW Kiel tog brons i tyska Köln efter sällan skådad dramatik. Matchen gick till straffar då ungerska Veszprem kvitterat till 34–34 på just ett straffkast i matchens absolut sista sekund.

Första straffskytt för Kiel var Niclas Ekberg som inte gjorde några misstag. Veszprem missade sina två första straffkast och när danske stjärnmålvakten Niklas Landin Jacobsen också räddade den fjärde stod det klart att Ekberg och Kiel knep bronset.

Bekväm ungersk ledning

Ungrarna hade länge en bekväm fyramålsledning och efter 45 spelade minuter stod det 28–24 på tavlan – då vaknade Kiel. Fem minuter senare hade Kiel kvitterat till 30–30 och via en straffräddning av Niklas Landin Jacobsen så tog de även ledningen 32–31.

Med en minut och fjorton sekunder kvar trodde Veszprem att de tagit ledningen med 34–33 då Nilsson var på hugget efter en stökig situation. Men domarna ville annorlunda och dömde bort målet då en Veszprem-spelare i upprinnelsen tacklat ner en försvarande Kiel-spelare.

"Laget före jaget"

Ekberg var bänkad hela matchen men fick hoppa in och ta alla straffkast i den andra halvleken. Sammanlagt blev det tre mål plus det så avgörande första målet i straffläggningen.

– För mig har alltid laget gått före jaget. Och så som Sven (Ehrig, hans ersättare som gjorde fem mål) gjorde det sitter jag gärna kvar på bänken, säger Ekberg till Aftonbladet.

Trots hjälterollen blev Ekberg kraftigt överglänst av planens andre svensk Andreas Nilsson som gjorde sju mål på sju försök och var en av planens bättre spelare. Flest mål gjorde Veszprems egyptier Omar Yahia med åtta fullträffar.

Barcelona blev Champions League-mästare efter vinsten mot Kielce. Även där avgjordes det via en straffläggning.